Anlık Bildirim

Araştırmaya göre modern yılanlar, asteroit çarpmasından hayatta kalan birkaç yılandan evrimleşti

Nature Communications’da yayınlanan yeni bir araştırma, modern yılanların hepsinin atasının 66 milyon yıl önce yaşanan göktaşı çarpması sonucu hayatta kalan birkaç yılan olduğunu ortaya çıkardı.

66 milyon yıl önce devasa bir asteroit dünya atmosferine girdi ve dinozorları yok etti. Daha sonra, hayatta kalan memeliler, sürüngenler ve daha fazlası yayıldı, çeşitlendi ve bugün bildiğimiz hayvanlar hâline geldi.

Dinozorlara çarpan asteroit, modern yılanların oluşmasını sağladı Tam Boyutta Gör

Nature Communications’da yayınlanan yeni bir araştırma, Kretase-Paleojen (K-Pg) olarak adlandırılan bu kitlesel yok oluştan sonra yılanların nasıl evrildiğini ortaya çıkardı. Çalışmaya göre asteroid çarpmasından sonra hayatta kalan birkaç yılan şu an günümüzde bulunan bütün yılan türlerinin oluşmasını sağladı.

Çalışmanın yazarlarından olan filogenetikçi Catherine Klein keşifleriyle ilgili, “Bu olağanüstü çünkü bu yılanlar sadece asteroitten kurtulmakla kalmamış milyonlarca yıl boyunca günümüzdeki yılanlara evrilmiş.”

Dinozorlara çarpan asteroit, modern yılanların oluşmasını sağladı Tam Boyutta Gör

Araştırma ekibi makalelerinde, eski yılan fosillerinin bulunamamasından dolayı yılanların evrimsel tarihini incelemenin oldukça zor olduğunu belirttiler. Ancak genetik verileri ve farklı zaman dilimlerindeki fosil örneklemelerini içeren modelleme yaklaşımlarını birleştirerek eski zamanlardan bugünlere yılanların kapsamlı bir görünümünü sağlamayı başardılar.

“K-Pg, bugünkü biyoçeşitliliğin oluşmasında önemli rol oynadı”

Uzmanlar ayrıca, yaşanan Kretase-Paleojen (K-Pg) kitlesel yok oluştan sonra birçok omurgalının öldüğünü, sonrasında ise hayatta kalan memelilerin, kuşların, kurbağaların ve teleost balıklarının çeşitlenmesinin hızla arttığını ifade etti:

“Sonuçlarımız, bugün gezegenimizdeki omurgalı biyoçeşitliliğini şekillenmesinde K-Pg kitlesel yok oluşunun çok önemli bir rolü olduğunu gösteriyor. ‘Hayat’ gerçekten bir yolunu bulup devam etmeyi başarıyor.”

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim