Anlık Bildirim

Dünyanın en eski yağmur ormanı yerlilere iade edildi

Avustralya’da bulunan ve dünyanın en eski yağmur ormanı unvanına sahip olan Daintree Ormanı, yapılan tarihi bir anlaşmayla toprakların asıl sahibi olan Aborjinlere geri verildi.

Daintree ormanı Tam Boyutta Gör

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve 135 milyon yıllık tarihiyle dünyanın en eski yağmur ormanı olan Daintree Ormanı, geçtiğimiz çarşamba günü Bloomfield isimli kasabada yapılan tarihi bir törenle Doğu Kuku Yalanji halkına teslim edildi.

Dinozor çağından beri var olan orman, 3 binden fazla bitki ve yüzlerce hayvan türüne ev sahipliği yapıyor ve Avustralya’nın en önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor.

Yerlilerden Chrissy Grant, yaptığı açıklamalarda kuşaklardır Aborjinlere ev sahipliği yapan bu ormanın yerli halka iade edilmesinin “tarihi bir olay” olduğunu belirtti.

Daintree ormanı

İngilizler 1788 yılında Avustralya’ya geldi ve kıtayı kolonileştirerek Aborjin halkları marjinalize ederek yerlilerin haklarını ellerinden aldı. Queensland eyalet çevre bakanı Meghan Scanlond da bununla ilgili “Bu toprakları çirkin geçmişinden kurtarıyoruz ve önemli bir adım atıyoruz” ifadelerini kullandı.

Scanlond şunları da sözlerine ekledi: “Doğu Kuku Yalanji halkı, dünyanın en eski kültürlerinden birine sahiptir. Bu anlaşma da onlara topraklarına sahip olma, kültürlerini koruma hakları tanıyacaktır.”

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim