Anlık Bildirim

AMD grafik bölümüne daha fazla yatırım yapacak

Uzun süredir grafik kartı pazarında düşüş yaşayan AMD, artık buna bir son vermenin zamanı geldiğine inanıyor. Gelecek yıl firma için aydınlık günlerin başlangıcı olacak.


Son dört çeyrek dönemde üst üste zarar açıklayan AMD, Nvidia karşısında pazar payı kaybetmeye devam ediyor. Bununla birlikte firma gelecek yıl tüm sıkıntıları geride bırakmaya kararlı ve grafik bölümüne büyük yatırımlar yolda. 

AMD Avrupa ve Ortadoğu bölümü yöneticisi Neil Spicer, firmanın grafik konusundaki tarihi köklerine geri dönmeyi ve tüketiciyi etkileyecek ekran kartları piyasaya sürmeyi amaçladığını aktardı. Gelecek yıl grafik kartı savaşlarını kazanmak amacıyla AMD büyük yatırımlar yapmayı amaçlıyor. Elbette bu yatırımlar yeni grafik mimarisi ve HBM bellek teknolojisi için olacak. 

AMD'nin gelecek yıl HBM 2 teknolojisini ilk kullanabilmek adına SK Hynix ile özel bir anlaşma yaptığı ve teknolojinin geliştirilmesi adına ciddi bir bütçe ayırdığı daha önce gündeme gelmişti. AMD yeni grafik mimarisi yanında HBM bellek teknolojisine de büyük önem veriyor. 

Bellek yongalarının üst üste istiflenmesi ile 1024-bit bus desteği sunabilen HBM, GDDR5 belleklerden daha düşük saat frekansı ve bellek miktarı olmasına karşın daha fazla performans ve daha az enerji tüketimi sağlıyor. 

HBM teknolojisini geliştiren SK Hynix, biraz da piyasanın nabzını tutmak amacıyla ilk nesilde bellek miktarını 4GB olarak kısıtlamıştı. Ancak HBM2 olarak geliştirilen yeni nesilde daha yoğun paketler kullanılarak 8GB seviyesine kadar çıkılacak. Teorik olarak ise 32B bellek miktarına erişmenin mümkün olacağı belirtiliyor. 

Hynix'in verdiği bilgilere göre HBM2 teknolojisi GDDR5 ile karşılaştırıldığında yüzde 57 daha fazla bant genişliği, yüzde 48 daha az enerji tüketimi elde ediliyor. HBM ile her katmanda en fazla 4Gb bellek miktarı elde edilirken, HBM2 ile her katmana 8Gb bellek miktarı yerleştirilebiliyor. Ayrıca katman sayısı da 4'ten 8'e çıkıyor. Bu değerler 4 Hi ve 8 Hi olarak ifade ediliyor. 

Diğer taraftan üçüncü nesil olarak adlandırılan yeni GCN mimarisi için de AMD'nin yoğun çalışmaları mevcut. GlobalFoundries'in 14nm FinFET LPP üretim süreci ile birlikte AMD Radeon R 400 serisi ekran kartları hem daha performanslı hem de daha az enerji tüketen bir yapıda olacak. Lisa Su yeni kartların hali hazırdaki R 300 serisini watt başına performans olarak ikiye katlayacağını belirtiyor. 

AMD işlemci tarafında da Zen mimarisine büyük önem veriyor. Zen mimarisinde AMD yüksek performanslı çekirdek tasarımları geliştirirken, enerji tüketimini de minimum düzeyde tutmayı amaçlıyor. Yeni önbellek sistemi ise daha geniş bant genişliği sunacak. AMD Zen mimarisi ile üst seviye dizüstü segmenti ve sunucu pazarında iddialı olmayı amaçlıyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5097 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd hbm 2 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim