Anlık Bildirim

Facebook ve Instagram uygulamaları her adımınızı takip ediyor

Facebook ve Instagram’in kullanıcılarını uygulama bazında izledikleri zaten bilinen bir gerçek. Yeni çıkan bilgiye göre izleme, uygulama içi tarayıcıyı kullandığınızda da gerçekleşiyor.

Facebook ve Instagram uygulamaları her adımınızı takip ediyor Tam Boyutta Gör

Facebook ve Instagram’da gördüğünüz bir web sitesini veya bağlantıyı ziyaret ettiğinizde kullandığınız tarayıcının değil, uygulama içi tarayıcıya yönlendirildiğinizi fark etmişsinizdir. Araştırmacı Felix Krause, Facebook ve Intagram’in uygulama içi tarayıcı sayesinde kullanıcılarını takip ettiğini ortaya çıkardı.

Krause, “Instagram uygulaması, reklamlara tıklanırken de dahil olmak üzere, gösterilen her web sitesine izleme kodunu enjekte ediyor. Dokunulan her düğme ve bağlantı gibi tüm kullanıcı etkileşimlerini; metin seçimleri, ekran görüntüleri, adresler ve kredi kartı numaraları bu sayede izlenebiliyor.” dedi.

Araştırmada Facebook ve Instagram’in iOS sürümlerine odaklanılmış fakat kodların Android'de de çalıştığı gözlemlenmiş. Bu önemli zira uygulama izinleri ve kapsamlı gizlilik denetimi sunan Apple’ın iOS 15.4’de getirdiği Uygulama İzleme Şeffaflığı – ATT’nin ihlali söz konusu olabilir.

Facebook ve Instagram uygulamaları her adımınızı takip ediyor Tam Boyutta Gör

Meta, ATT tercihlerine uyduğunu söylüyor

Meta’ya göre enjekte edilen javascript kodu, kullanıcıların ATT tercihlerine uymakta. Bununla birlikte otomatik doldurma amacıyla ödeme bilgilerinin kaydedilmesi için kullanıcılardan onay istendiği de belirtiliyor.

Krause’a göre ziyaret edilmek istenen güvenli bir siteye Safari, Firefox veya Chrome gibi tarayıcılar kullanılarak gidilseydi javascript kodunun enjekte edilmesi mümkün olmazdı. Buna karşı Instagram ve Facebook’un uygulama içi tarayıcıları güvenli olsun ya da olmasın herhangi bir web sitesinde kodu çalıştırıyor. Öte yandan araştırmada WhatsApp’a da değiniliyor. Popüler mesajlaşma uygulamasının üçüncü taraf web sitelerini benzer şekilde değiştirmediği belirtiliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2864 kez okundu.
10 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
facebook, instagram ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim