Anlık Bildirim

Güneş enerjisi günde 1 milyar dolardan fazla yatırım ile ilk defa petrolü geçti!

Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency) IEA'ya göre güneş enerjisi yatırımları 2023 yılında petrol üretimini geçerek günde 1 milyar doların üzerine çıkacak.
Güneş enerjisi yatırımları günde 1 milyar doların üzerine çıkacak Tam Boyutta Gör
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (International Energy Agency - IEA) yeni raporuna göre, küresel enerji yatırımlarının 2023 yılında yaklaşık 2,8 trilyon dolara ulaşması ve bunun 1,7 trilyon dolardan fazlasının elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji depolama gibi temiz enerji teknolojilerine yapılması planlanıyor.

Güneş enerjisi yatırımları ilk kez petrolü geçecek

Güneş enerjisi yatırımları günde 1 milyar doların üzerine çıkacak Tam Boyutta Gör
Enerji dönüşümünün nasıl ilerlediğinin bir işareti olarak, IEA'nın Dünya Enerji Yatırımları raporunda, güneş enerjisi yatırımlarının 2023'te günde 1 milyar doların üzerine çıkmasının beklendiği belirtildi. IEA'nın icra direktörü Fatih Birol yaptığı açıklamada, güneş enerjisine yapılan yatırımın "ilk kez petrol üretimine yapılan yatırım miktarını geçeceğini" söyledi.

Güneş enerjisi yatırımları günde 1 milyar doların üzerine çıkacak Tam Boyutta Gör
Yeşil enerjiye geçiş için yukarıdaki bilgiler çok umut verici olsa da IEA'nın raporunda kömür, gaz ve petrolün bu yıl 1 trilyon doların "biraz üzerinde" yatırım çekmeye devam edeceği de belirtiliyor. Hatta raporda "Bugünkü fosil yakıt yatırım harcamaları, 2050'ye kadar Net Sıfır Emisyon Senaryosunda ihtiyaç duyulan seviyelerin iki katından fazladır" denildi.

Hatta ve hatta kömür yatırımlarının Net Sıfır Emisyon hedefleriyle tam bir tezat içerisinde olduğu vurgulanıyor. Güncel rakamlara göre bugünkü kömür yatırımları 2030 yılı hedeflerinin yaklaşık altı katı konumunda.

Yatırımların çoğu yenilenebilir enerjiye gidiyor

Güneş enerjisi yatırımları günde 1 milyar doların üzerine çıkacak Tam Boyutta Gör
2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması'nın varlığı IEA'nın raporu üzerinde de büyük ölçüde hissediliyor. Dönüm noktası niteliğindeki anlaşma, "küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere kıyasla 2 derecenin altında, tercihen 1,5 santigrat derece ile sınırlandırmayı" hedefliyor. İnsan kaynaklı karbondioksit emisyonlarının 2050 yılına kadar net sıfıra indirilmesi, 1.5 santigrat derece hedefine ulaşılması açısından hayati önem taşıyor.
Güneş enerjisi yatırımları günde 1 milyar doların üzerine çıkacak Tam Boyutta Gör
Yayınlanan raporda Birol ileriye dönük önemli bir değişimin altını çiziyor: "Temiz enerji birçok insanın fark ettiğinden daha hızlı ilerliyor. Bu durum, temiz teknolojilerin fosil yakıtlardan uzaklaştığı yatırım trendlerinde açıkça görülüyor." Ayrıca raporda fosil yakıtlara yatırılan her bir dolara karşılık, şu anda yaklaşık 1,7 dolar temiz enerji yatırımı yapıldığına dikkat çekiliyor. Bu oran beş yıl öncesinde ise bire bir konumundaydı.
Kaynakça https://www.iea.org/news/clean-energy-investment-is-extending-its-lead-over-fossil-fuels-boosted-by-energy-security-strengths https://www.cnbc.com/2023/05/25/investment-in-fossil-fuels-set-to-exceed-1-trillion-in-2023-iea-says.html https://iea.blob.core.windows.net/assets/54a781e5-05ab-4d43-bb7f-752c27495680/WorldEnergyInvestment2023.pdf Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim