Anlık Bildirim

Huawei’den RISC-V hamlesi

HarmonyOS platformu için geliştirici kartları ile destek sunmaya çalışan Huawei bu kez RISC-V devre kartı hazırlayarak platforma yeni bir yön vermeye çalışıyor.

Huawei RISC-V geliştirici kartı tanıtıldı Tam Boyutta Gör

ABD ambargoları ile uzun soluklu silikon tasarım macerası karanlığa gömülen Huawei henüz pes etmiş değil. Kirin ismi artık piyasadan silinmeye başlasa da HiSilicon iştiraki yeni hamlelerle geleceğini şekillendirmeye çalışıyor. 

RISC-V nedir?

Bilindiği gibi ARM, MIPS benzeri mimariler asıl olarak RISC mimarisini temel alıyor. Azaltılmış Komut Seti İşleme olarak tanımlayabileceğimiz RISC, daha basit komut setleri barındırıyor. Masaüstü işlemciler tarafında ise Kompleks Komut Seti İşleme yani CISC karşımıza çıkıyor.

CISC mimarisi çok sayıda komut barındırır, daha çok adresleme kipi yapar, doğrudan bellek üzerinde işlem yapan komutlara sahiptir ve bu nedenle güçlü işlemcilerin olmasını gerektirir. RISC ise az sayıda komut barındırır, az sayıda adresleme kipi yapar, doğrudan bellek üzerine işlem yapan komutlara sahip değildir ve bu nedenle ortaya çıkan işlemciler de nispeten güçsüzdür.

Bugüne kadar ARM firması gibi RISC mimarisini iyi kullanabilen kimse olmadığı için rakip de olamadı. 2010 yılında Berkeley Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen açık kaynak RISC-V mimarisi bir oluşum haline geldi ve teknoloji devlerinin dikkatini çekti. 

Huawei RISC-V geliştirici kartı tanıtıldı Tam Boyutta Gör

Alibaba geçtiğimiz yıllarda RISC-V tabanlı işlemciler geliştirmişti. SiFive firması da RISC-V üzerine çalışma yapanlardan birisi. Micro Magic otonom yonga tasarımı ile son dönemde dikkatleri üzerine çekti. Huawei de bu trendde söz sahibi olmak istiyor. 

Hi3861 adı verilen RISC-V tabanlı WLAN geliştirme kartı HarmonyOS temelinde projeler için hazırlanmış. Basit bir RaspBerry Pi diyebileceğimiz Hi3861 ağırlıklı olarak IoT projelerine odaklanıyor. USB-C üzerinden senkronize olabilen kartta genel amaçlı girdi birimleri de yer alıyor. 

Bu kartın entegre edildiği bir ana kart da hazırlanmış. Bu kartta da NFC, ekran bağlantısı, batarya bağlantısı gibi geniş bir yelpaze sunulmuş. Yine IoT ağırlıklı pek çok proje için bu kart kullanılabilecek. Elbette Huawei’nin kesin olarak RISC-V üzerinde yürüyeceğini söylemek doğru olmaz ancak firma ilk adımlarını atmaya başlamış.
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim