Anlık Bildirim

iPhone X’in başarısı Google’a ek maliyet demek

Önemli trafiği olan platformlarda varsayılan arama motoru olmak için Google’ın büyük bir çabasının olduğu herkesin malumu. Bu çaba elbette büyük paralar ekseninde dönüyor.

Bir süre önce Google’ın iOS cihazlarında varsayılan arama motoru olabilmek için Apple’a 3 milyar dolar ödeme yaptığı gündeme gelmişti. iOS cihazların kitlesi arttıkça da bu maliyet artacak gibi görünüyor.

Kaz gelecek yerden

Google’ın 28 milyar dolar gelir elde ettiği üçüncü çeyrekte dikkat çeken detay, ortaklık sözleşmelerindeki değişiklikler nedeniyle trafik satın alma yani TAC maliyetlerinin yüzde 23 civarına yükselmesiydi. Bu rakam genelde Google’ın Firefox gibi tarayıcılar veya iOS gibi platformlarda varsayılan olmak için ödediği parayı temsil ediyor.

Yani Google’ın reklamlardan elde ettiği gelirin yüzde 23’ü TAC maliyetlerine gidiyor. Bu da toplamda 5.5 milyar dolar civarında bir maliyet demek. Bu şimdiye kadar ulaşılan en yüksek rakam. Aslında 3 milyar dolar meselesi de doğrulanmış oluyor.

Hissedarları da endişeye sevk eden TAC maliyetleri önümüzdeki dönemde daha da artacak. Zira Apple ekosistemi gittikçe genişliyor. Geçmiş yıllarda Google’ın Apple’a yaptığı ödeme 1 milyar dolar civarında seyrediyordu. Artık Apple da daha fazlasını istemeye başladı.

Özellikle iPhone X modelinin 2019 yılına kadar 80 milyon civarında satış yapması bekleniyor. Bunun yanında iPhone 8 serisi ve gelecek yılın iPhone modellerini de hesaba katarsak iOS ekosistemi daha da büyüyecek. Bu da Google’ın TAC maliyetlerinin artması demek. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3777 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
google, iphone x ve
2 etiket daha google search engine Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim