Anlık Bildirim

İklim değişikliğinin %10'undan Çin sorumlu

İklim değişikliği denilince akla gelen ilk ülkelerden birisi olan Çin'in bu alandaki etkisi rakamlara dökülmeye başlandı. Uzak doğu ülkesinin görece düşük bir etkiye sahip olduğu ortaya çıktı.
Dünya'nın en büyük ekonomolerinden birisi olan uzak doğu ülkesi Çin, son 30 yılda atmosfere saldığı karbondioksit miktarı olarak da hem tüm Avrupa Birliği'ni hem de ABD'yi geride bırakmıştı. Nature dergisinde yayımlanan son çalışma iklim değişikliği üzerindeki insan etkisinin %10'undan Çin'in sorumlu olduğunu gösteriyor.

Çin'in bu alandaki %10'luk etkisi aslında görece düşük bir orana işaret ediyor, zira uzak doğu ülkesinin daha büyük bir paya sahip olduğu sanılıyordu. Bengang Li of Peking University'den araştırmacıların yaptığı çalışma aynı zamanda Çin hükümetinin uluslararası iklim değişikliği müzakerelerinde de elini güçlendirecek. Çin'in küresel ısınmaya olan etkisinin son 260 yılda değişmediğini de gösteren bu araştırma uzak doğu ülkesinin iklim değişikliğine olan katkısının sanılandan daha düşük olduğunu gösterdi.

Düşük hava kalitesi maske görevi görüyor


Çin'in iklim değişikliği üzerindeki etkisinin 260 yıllık tarihini çıkaran araştırmada biyokimyasal ve atmosferik modeller kullanıldı. Araştırma aynı zamanda Çin'in hava kalitesini artırma planlarının iklim değişikliğine olumsuz yönde etki yapacağını gösteriyor. Araştırmacılar şehirlerin üzerindeki sis bulutunun sıcaklık artışını maskelediğini ve bu sis bulutunun kalkması durumunda ülkenin küresel ısınmaya olan etkisinin de artacağını belirtiyorlar. 
Çin dünyada en hızlı orman kuran ülke konumunda

Leeds Üniversitesi'nden Prof Dominick Spracklen, Çinli araştırmacıların çalışmasına yorum olarak yayımladığı makalede Çin'in şu anda dünyanın diğer tüm ülkelerinden daha hızlı bir şekilde daha büyük ormanlar kurduğunu belirtiyor. Yeni ormanlık alanların atmosferdeki karbondioksit oranını azaltacağını söyleyen Spracklen, Çin'in doğal ormanları koruma ve yeniden yapılandırma planlarının global iklime çok olumlu yansıyacağını ifade ediyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5231 kez okundu.
20 kişi, toplam 20 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
çin, iklim değişikliği ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim