Anlık Bildirim

İngiltere, COVID hapına onay veren ilk ülke oldu

Perşembe günü sağlık yetkilileri tarafından yapılan bir açıklamaya göre İngiltere, Merck isimli ilaç şirketi tarafından geliştirilen COVID-19 hapına onay verdi ve bunu yapan ilk ülke oldu.

İngiltere sağlık yetkilileri tarafından perşembe günü yapılan açıklamalarda, Merck isimli ilaç şirketinin geliştirdiği, ağızdan alınan ilk COVID ilacı olan ‘molnupiravir’e onay verildiği duyuruldu. İngiltere bu ilaca onay veren ilk ülke olarak kayıtlara geçti.

Sajid Javid Tam Boyutta Gör

Sağlık Bakanı Sajid Javid yaptığı açıklamalarda, “Bugün ülkemiz için tarihi bir gün. İngiltere, insanları evde tedavi etmede kullanılabilecek olan COVID-19 antiviral ilacına onay veren ilk ülke oldu. Bu ‘çığır açıcı’ tedavi, salgınla mücadelede çok büyük bir öneme sahip olacak” ifadelerini kullandı.

Molnupiravir ismi verilen ilaç, virüsün çoğalma yeteneklerini azaltarak hastalığı yavaşlatmayı hedefliyor. İlacı geliştiren şirket de daha önce yaptığı açıklamalarda ilacın COVID-19 sebebiyle oluşan hastaneye yatış ve ölüm oranlarını %50 oranında azalttığını duyurmuştu.

İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurulu (MHRA) da yaptığı açıklamalarda, denemelerde ilacın orta ve hafif düzeyde COVID-19 geçiren insanlarda güvenli ve etkili olduğunu belirtti. Ayrıca MHRA, klinik deneylerden elde edilen veriler sonucunda da ilacın hastalığın erken evrelerinde alınması gerektiğinin ortaya çıktığını ifade etti.

Molnupiravir ilacı hastaneye yatışları ve ölümleri azaltıyor Tam Boyutta Gör

Pandemiden en çok etkilenen ülkelerden biri olan İngiltere, 20 Ekim tarihinde ABD’li ilaç şirketi Merck’ten 480.000 doz molnupiravir sipariş etmişti. Buna ek olarak, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri de ilacı değerlendirmeye başladıklarını duyurmuşlardı.

Aşının yerini almayacak

Uzmanlar ilacın salgınla mücadelede önemli bir etkisinin olabileceğini düşünüyor ancak bunun ‘mucizevi bir tedavi’ olmadığının altını çiziyor. Bilim insanlarına göre hastalığa karşı en iyi korunma yöntemi hâlen aşı olmak. Bu yüzden molnupiravir isimli ilacın aşının yerini alacağını düşünmenin yanlış olduğu önemle vurgulanıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim