Anlık Bildirim

Intel Core i7-12650H ilginç çekirdek ölçeklendirmesi ile geliyor

Intel Core i7-12650H çok kümeli çekirdek yapısı ile biraz daha performansa odaklanırken Intel’in yeni nesilde artık çekirdek sıralamalarını değiştireceği anlaşılıyor. 

Intel Core i7-12650H

Intel açısından önemli bir noktada bulunan Alder Lake mimarisi yavaş yavaş masa üstü sistemlere girmeye başladı. Masa üstünde ilk kez çok kümeli yapıya geçiş yapan Intel mobil tarafta da alışılmışın dışında bir çekirdek ölçeklendirmesine gidiyor. 

Intel Core i7-12650H neler sunacak?

Bir süre önce Alder Lake mimarisinin mobil taraftaki üst seviye modelleri internete sızdırılmıştı. Şimdi ise biraz daha alt seviyeye inen modeller gelmeye başladı. Özellikle Intel Core i7-12650H ilginç bir çekirdek ölçeklendirmesine sahip. 

Çok kümeli yapı sayesinde Intel’in biraz daha esnek davrandığını görüyoruz. Intel Core i7-12650H işlemcisinde 6 adet performans çekirdeği ve karşılığında 6 izlek birimi yer alıyor. Verimlilik tarafında ise 4 çekirdek bulunuyor. Yani toplamda 10 çekirdek/16 izlek birimi mevcut diyebiliriz. 

Intel Core i5-12500H işlemcisinde ise 4 performans çekirdeği, karşılığında 4 izlek birimi ve 8 verimlilik çekirdeği bulunuyor. Yani 12 çekirdek/16 izlek birimi diyebiliriz. Böylece ilk kez bir alt seviye işlemcisi üzerinde yer alan modelden daha fazla çekirdek sayısına sahip oluyor. 

Görece çekirdek sayısı düşük olsa da Core i7 modeli daha performanslı bir işlemci. Core i5 ise biraz daha verimliliğe odaklanıyor. Bu bakımdan geçmiş nesillerdeki gibi net bir çekirdek sayısı ayrımı yapmak anlamsız olabilir. Diğer taraftan Intel Alder Lake mobil serisinde bu türden kaç tane işlemci olacak merak konusu. 

Son bir ayrıntı da Intel Core i7-12650H işlemcisinde yer alan 64 kümeli Intel Xe grafik birimi. OpenCL üzerinde 13864 puan alan grafik birimi GeForce MX350 ile oldukça yakın. Bu anlamda da yeni nesil mobil işlemciler oldukça iddialı diyebiliriz. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim