
Dünyada şu anki yakıt konseptlerine alternatif olması amacıyla kullanılan kaynaklardan birisi hiç şüphesiz güneş. Sınırsız bir enerji kaynağı olan güneşten yararlanmak için pek çok proje ve uygulama mevcut.
İlginizi Çekebilir

Güneş enerjisi panelleri güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürdüğü gibi, ısıyı da enerjiye dönüştürebiliyor. Ancak bu melez paneller yapısı gereği aldığı enerjinin sadece yüzde birini yakalayabiliyordu. Bu da yatırım yapılmasını zorlaştırıyordu.
Massachusetts Institute of Technology mühendisleri tarafından geliştirilen prototip bir yonga, ısıyı daha yakın bir katmandan emerek verimliliği artırıyor. MIT, bu sayede verililiğin yüzde 3.2 oranına yükseldiği, ilerleyen dönemlerde bunun yüzde 20 seviyesine kadar çıkabileceğini açıkladı.
Bu teknolojide ısı karbon nanotüplerden oluşan bir katman ile yayılıyor. Tüpler, foton kristallerini ısıtıyor ve daha çok parlamasını sağlıyor. Böylece ek bir ışık enerjisi ortaya çıkıyor.
Ancak bu teknoloji şu anki geleneksel günel enerjisi yöntemlerinden daha verimli değil. Çalışmalar ilerledikçe ısıdan enerji elde etmenin daha kolaylaşacağı ve o zaman önemli bir avantaj oluşturacağı kaydediliyor.
http://web.mit.edu/newsoffice/2014/how-to-tap-the-suns-energy-through-heat-as-well-as-light-0119.html Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Yazıda bahsedilen geleneksel paneller fotovoltaik paneldir.güneş ışığını elektriğe çevirirler.Çatılarda su ısıtan sistemler ise güneşin ısısıyla suyu ısıtır.Alakaları yok yani.
bu yazı ısıyı elektriğe dönüştüren panelle alakalı yani 3 ayrı teknik söz konusu bunları karıştırmamak lazım.
klasik güneş panelleri (fotovoltatik piller) güneş enerjisinin bir kısmını elektiğe çevirir ve kalan kısmı ısıya dönüşür veya yansır. ayrıca ısındıkça bu panellerin verimi azalır. benim demek istediğim sıcak su panellerinin üzerindeki koyu kaplama yerine fotovoltatik panel kullanılması. böylece aşırı ısınmadan dolayı elektrik üretim verimliliği de azalmamış olacak. çatısı bununla kaplı olan bir evin hem elektrik hem sıcak su ihtiyacı karşılanabilir.
metinden tam anlaşılmıyor ama anladığım kadarıyla güneşin ışığını ve ısısını elektiriğe çeviren melez bir yapı kurulmuş. yazıda da geçtiği üzere geleneksel güneş panelleri sadece ışıktan faydalanmasına rağmen bunlardan daha verimli. bence geleneksel güneş paneliyle çatılarımıza sıcak su için koyduğumuz paneller melez bir yapıda birleştirilse enerji verimliliği daha üst noktalara taşınmış olur.
Bir fan ne kadar elektrik tüketebilir ki diyebilirsiniz ama dünyadaki bütün işlemci fanlarını dahil edersek projeye hatırı sayılır bir tasarruf sağlanmış olur.