Son zamanda yapılan araştırmalar ve ölçümler sonucunda İsveç’in en yüksek dağı olan Kebnekaise’nin küresel ısınma sebebiyle dönüşümler geçirdiği ortaya çıktı.
Araştırmacılar bu çalışmayı, iklim değişikliklerinin dağlar üzerinde etkileri olduğunun bir kanıtı olarak sundu. Uzmanlara göre 2018’e kadar İsveç’in en yüksek noktası olmasıyla ünlü olan Kebnekaise’nin güney zirvesi son yıllarda, küresel ısınma sebebiyle önemli derecede kısalma yaşadı.
Sydtoppen ismi verilen ve buzulla kaplı olan güney zirvesi ilk kez 1968 yılında ölçülmüştü. O zamanki yüksekliği ise 2.120 metre çıkmıştı. Bundan sonra küresel ısınma sebebiyle oluşan etkiler sebebiyle buzlu zirvenin yüksekliğinde değişimler gözlemlenmeye başlandı.
1996 yılında tekrar ölçülen zirvenin yüksekliğinin 2.118 metreye düştüğü gözlemlendi. 1998 yılında da yüksekliğin 2.110 metreye düştüğü görüldü. 2011’de yapılan bir ölçümde de zirvenin yüksekliğinin 2.100 metrenin altına düşerek 2.099.7 metreye gerilediği gözlemlendi.
2018’de de güney zirvesi, ülkenin en yüksek noktası olma unvanını yaşanan kısalmalar sebebiyle Kebnekaise’nin kuzey zirvesine kaybetti.
Buzullar tehlikede
Stockholm Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yeni ölçümlerde de zirvenin yüksekliğinin 2.094 metreye kadar düştüğü belirlendi. Araştırmacılardan Per Holmund çalışmalarıyla ilgili, “Yüksekliklerdeki değişimler, buzulların İsveç’teki ısınan iklime tepkisinin iyi bir sembolü” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, zirvede yaşanan alçalmanın devam edeceğini ve İsveç’teki buzulların tehlikede olduğunu vurguluyorlar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor