Anlık Bildirim

Maymunlarda HIV’i öldürebilen bir aşı geliştirildi

Yeni bir çalışmaya göre maymunlarda bulunan İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü’nü (HIV) öldürebilen bir aşı geliştirildi. Japonya'da geliştirilen bu aşının AIDS pandemisini sona erdirebileceği düşünülüyor.

The Asahi Shimbun’un haberine göre Japonya’da bulunan bir araştırma ekibi önemli bir harekete imza attı. Ekip, HIV ismi verilen ve AIDS’e sebep olan virüsü öldürebilen bir aşı geliştirdi.

5 yıl içinde insanlı deneyler başlayacak Tam Boyutta Gör

Ekip, maymunlar üzerinde yapılan testler sonucunda aşının virüsü öldürdüğünü gözlemlediklerini söyledi. Tsukuba Primat Araştırma Merkezi direktörü Yasuhiro Yasutomi de yaptığı açıklamalarda çalışmalarının AIDS pandemisine son verebileceğini ifade etti ve insanlı klinik deneylerin beş yıl içinde başlayacağını söyledi.

Yapılan çalışmada araştırmacılar, bağışıklık tepkilerini güçlendiren bir madde salgılayan bir bakteriye odaklandı. Daha sonra da bu bakterinin ve zayıflamış bir AIDS virüsünün genleri birleştirildi ve yeni bir aşı oluşturuldu.

Sonrasında bu aşı maymunlar üzerinde denendi. Aşılanmış maymunlara, normalden çok daha öldürücü bir HIV verildi ve ortaya çıkan sonuçlar incelendi. Uzmanlar en başta virüsün maymunlara bulaştığını ancak bir süre sonra yok olduğunu gözlemlediler. Haberde de HIV verilen 7 denekten 6’sında virüsün kaybolduğu belirtildi.

1980’lerden beri milyonlarca insanın ölümüne yol açan AIDS hastalığı ilaç tedavileri sayesinde şu an eskisi kadar ölümcül bir hastalık değil. Ancak bu tedaviler bu yaygın hastalığın risklerini düşürse de virüsü öldürmüyor. Ayrıca ilaçlar, yüksek maliyetleri ve yan etkileri sayesinde birçok insan üzerinde olumsuz etkilere sahip olabiliyor. Uzmanlar da geliştirdikleri aşının hastalığa alternatif bir çare olabileceğini söylüyor.

Japon araştırmacılar tarafından yapılan açıklamalara göre, AIDS hastalığına yakalanmış ve ilaç tedavisi gören insanlardan HIV örnekleri toplanarak aşının geliştirilmesi planlanıyor.

Aşı virüsü öldürüyor

Moderna da HIV aşısı geliştiriyor

Bu HIV aşısı konusundaki ilk adım değil. Geçtiğimiz aylarda da ABD’li ilaç şirketi Moderna, HIV aşısının insanlı denemelerine başladığını açıklamıştı. Ayrıca şirket, bu aşının COVID-19 aşılarında kullanılan mRna teknolojisine sahip olduğunu ifade etmişti.

HIV aşısı ilk olarak kim tarafından geliştirilir ve kullanıma sunulur bilemeyiz; ancak dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri olan AIDS’in önüne geçilmesinin tıp dünyası ve insanlık için büyük bir adım olacağını söylemek yanlış olmaz.  

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8573 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Japonya, aşı ve
3 etiket daha AIDS HIV Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim