Anlık Bildirim

Blue Origin, NASA’ya açtığı davayı kaybetti

Jeff Bezos’un havacılık ve uzay şirketi Blue Origin, geçtiğimiz aylarda NASA’ya Ay görevleri hakkında dava açmıştı. Gelen yeni açıklamalara göre şirket bu davayı kaybetti.

Ünlü milyarder Jeff Bezos’un havacılık ve uzay araştırma şirketi Blue Origin, geçtiğimiz aylarda NASA’nın Ay’a gidiş görevi için SpaceX ile yaptığı 2.9 milyar dolarlık sözleşme ile ilgili bir dava açmıştı.

Blue Origin, NASA'ya ağustos ayında dava açmıştı

Dev şirketin davasında, Ay’a insanlı iniş sistemi üretiminin SpaceX’e verilme kararında ‘uçuş güvenliği gerekliliklerinin göz ardı edildiği ve adil olmayan, kural dışı bir değerlendirilme yapıldığı’ iddia edilmişti  

CNBC’ye göre federal mahkeme iddiaları reddetti ve Blue Origin’in aleyhine karar verdi. Şu an için resmi olarak dava detayları açıklanmadı; ancak gerekli belgeler sunulduktan sonra 18 Kasım günü resmi açıklamaların yapılması bekleniyor.

NASA bu dava sebebiyle SpaceX’in Artemis Ay görevi ile ilgili çalışmalarını askıya almıştı, bunun sonucunda da 2024 yılında yapılması beklenen görevin ertelenme ihtimali gündeme gelmişti. Ancak yeni açıklamalara göre davadan çıkan bu karar sebebiyle NASA, SpaceX’in 8 Kasım 2021 tarihinden itibaren insanlı iniş sistemi üzerindeki çalışmalarına devam etmesine izin verecek ve göreve yönelik hazırlıklarını sürdürecek. İnsanlı Ay görevinin tam olarak ne zaman yapılacağı ise henüz belli değil.  

Jeff Bezos, NASA ve SpaceX'e başarılar diledi Tam Boyutta Gör

‘NASA ve SpaceX’e başarılar diliyoruz’

Blue Origin’in karara itiraz edip etmeyeceği hâlen belirsiz. Ancak şirket, mahkemenin ‘güvenlik’ sorununun altını çizmesinden dolayı mutlu olduklarını, NASA ile hâlen birçok sözleşmelerinin bulunduğunu ve Artemis görevinin başarılı olmasını gönülden istediklerini belirten açıklamalarda bulundu.

Jeff Bezos da Twitter’dan yaptığı bir açıklamada, “İstediğimiz karar değildi ancak mahkemenin kararına saygı duyuyoruz. NASA ve SpaceX’e de sözleşmelerinde başarılar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim