Anlık Bildirim

Kanada’dan Türk SİHA’larının kameralarına ihracat yasağı

ANKA ve Bayraktar TB-2 gibi Türk insansız hava araçlarında önemli bir rol üstlenen Kanada menşeili kameraların Türkiye’ye satışına yasak geldi. İşte konuya dair tüm detaylar:

Kanada’dan Türk SİHA’larının kameralarına ihracat yasağı Tam Boyutta Gör

Ülkemiz sınırları içindeki terör operasyonları, Suriye’de düzenlenen sınır ötesi operasyonlar, Libya, Ukrayna derken Türkiye’de üretilen insansız hava araçları son büyük görevini büyük bir başarıyla Azerbaycan’da sürdürüyor. Rusya merkezli eski nesil hava savunma sistemlerini ve askeri araçları kolaylıkla avlayan yerli SİHA’ların yurt dışından alınan bazı ekipmanları zaman zaman ambargolara kurban gidebiliyor.

L3Harris Technologies çatı şirketine bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Wescam Inc. Kanada merkezli bir şirket. Havacılık ve Savunma Sanayii odaklı yan ürünler üreten şirket hem hava hem kara hem de hem de deniz araçları içime gözetleme teknolojiler geliştiriyor. Bayraktar TB2 ve ANKA’da da bu şirket tarafından üretilen Wescam MX-15D kamera kullanılıyor. 19,5kg ağırlığındaki bu kamera, Full HD olarak video aktarımı yapabiliyor. Aynı ekipmanının ABD, Fransa, Kanada, İspanya gibi birçok ülkede askeri ve sivil amaçlarla görev yaptığı biliniyor.

Kanada’dan Türk SİHA’larının kameralarına ihracat yasağı Tam Boyutta Gör

Kanadalı şirket Azerbaycan ile Ermenistan arasında Karabağ’da yaşanan çatışmaları gerekçe gösterip, Türkiye’nin ürettiği SİHA’ların bu operasyonlarda orantısız güç etkisiyle kullanıldığını öne sürüp ihracat iznini askıya aldı. Şirket, Suriye’de düzenlenen Barış Pınarı harekatı sonrasında da bir süreliğine ihracata engel koymuş ancak harekat sona erdikten ihracata tekrar izin vermişti.

Elbette ki bu malzeme kolay arıza yapan ve sürekli değiştirilmesi gereken bir ekipman olmadığı için şimdilik çok ciddi bir sorun teşkil etmeyecektir. Zaten bu gibi durumlar düşünülerek ülkemizde yedekli olarak fazlaca ürün bulunduğunu tahmin etmek de pek güç değil. Muhtemelen Azerbaycan’daki sıcak temas durulduktan sonra da Kanada hükümeti şirketin satış isteğine daha fazla karşı koyamayacak ve yeniden izin verilecektir.

ASELSAN’dan yerli kamera çözümü

Tabi tüm bunlar olurken silahlı ANKA insansız hava aracı odağında Aselsan tarafından geliştirilen Cats HD gece/gündüz kamerası da gelişme süreci devam eden Türk Savunma Sanayii gözdelerinden biri olarak kenarda bekliyor. Uçuş testleri 2 sene önce tamamlanan ve gelişmiş özelliklere kavuşması için üzerinde çalışılan kamera sistemleri ilerleyen dönemde Türk hava araçlarındaki önemli bir dışa bağımlılık unsurunu da ortadan kaldırmış olacaktır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Editörün Seçimi Yorum
Aselsan CATS 60 kg. bu 19 kg.Aselsanın yükü azaltması gerekiyor. zira iha'lar için yük önemli bir mesele. o aradaki 40 kg ile 2 füze daha takıyorsun iha'lara.
Yorumu gör »
Panamalı Hasta
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
45590 kez okundu.
96 kişi, toplam 110 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bayraktar tb-2, anka-s ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim