Anlık Bildirim

Kavrulmuş Dünya: Askeri çatışmaların iklim üzerindeki kötü etkileri

Dünyanın dört bir yanındaki ordular, küresel ısınmayı ve gelecekteki iklim çatışmasını sınırlamaya yardımcı olmak için kendi karbon ayak izlerini azaltma baskısı altında.

Kavrulmuş Dünya: Askeri çatışmaların iklim üzerindeki kötü etkile Tam Boyutta Gör

Ajan Portakal gibi yaprak döken maddelerin Vietnam'daki ormanlara dökülmesinden Körfez Savaşı sırasında yanan petrol kuyularına ve Gazze'de bombalanan akiferlerin kirlenmesine kadar, çevresel yıkım uzun süredir çatışmanın bir yan ürünü olmuştur. Daha az konuşulan ise savaşın ve ordunun iklim krizi üzerindeki etkisi. Bunun nedeni kısmen, askeri emisyonların 1997 Kyoto Protokolü'nden başlayarak uluslararası iklim anlaşmalarından büyük ölçüde muaf tutulmasıdır. 

Boston Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü ve Savaş Maliyetleri projesinin eş direktörü Neta C. Crawford, "ABD ordusu, kısıtlanarak kendi üstünlüğünü sınırlamak istemedi" dedi. 1990'da Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından ordu, emisyon kısıtlamalarının yeni elde ettiği "küresel hegemonyasını" feda edeceğinden korktu. Ancak Crawford, "Pentagon Yakıt Kullanımı, İklim Değişikliği ve Maliyetleri" konulu makalesinde, "ABD ordusu bir ulus olsaydı, dünyanın en büyük 50 sera gazı salıcısından biri olurdu ve bu onu İsveç veya Danimarka'nın üzerine koyardı" diyor. 

İşin tuhaf yanı ise savaşların bu etkilerini gördükten sonra ilk akla gelen tartışma Amerika'nın Afganistan'daki savaş araçlarının güneş enerjisiyle çalışması gerektiği üzerine oluyor. Burada da tartışma "neden savaş" yerine savaşın daha "ekolojik" bir çerçevede yürütülmesi. Gelecekte belki de savaşlar iklim krizine daha duyarlı olabilecek ancak yine de savaştan vazgeçilmeyecek gibi görünüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim