Anlık Bildirim

Meta, evrensel dil çevirisi için yapay zeka destekli sistem geliştiriyor

Meta, dünya üzerindeki tüm insanların birbirleriyle daha kolay iletişim kurmalarını amaçlayarak yeni bir yapay zeka destekli çeviri sistemi geliştirdiklerini duyurdu.

Meta, konuşulan tüm diller için çeviri sistemi geliştiriyor

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın çatı şirketi Meta, şirketin metaverse planlarına hizmet edeceğini düşündüğü yeni bir projeyi duyurdu. Şirket, dünyadaki tüm insanların birbirleriyle iletişim kurmalarına olanak tanıyacak ve bu sayede dijital evrende etkileşimi kolaylaştıracak yapay zeka tabanlı evrensel konuşma çeviri sistemi üzerinde çalışıyor.

Çeviri sistemleri için veri kıtlığı önemli sorun

Meta, sergileyecekleri yapay zeka destekli çeviriye yönelik uzun vadeli iki farklı yaklaşımı açıkladı. Şirket ilk olarak No Language Left Behind adını verdiği sistemle daha az eğitim örneği kullanarak dili çevirmeyi öğrenebilen yapay zeka modelleri oluşturacak. Esas olarak bu sistem, pek yaygın olmayan diller için geliştirilecek. İkinci sistem olan Universal Speech Translator ile Meta, konuşmayı bir dilden diğerine gerçek zamanlı olarak çevirmeye odaklanacak.

Şirket, bu iki sistemi geliştirirken karşılaşacakları üç farklı zorluktan da bahsetti. Bahsedilen zorluklardan ilki tüm dilleri birbiri arasında çevirecek makine çevirisi(MT) için yetersiz veri kümesinin olması olarak gösteriliyor. Diğer zorluk ise sistemler daha fazla dille büyüdükçe ortaya çıkan modelleme zorlukları olacak. Meta ayrıca sonuçları değerlendirmek ve geliştirmek için yeni yollar bulmaları gerektiğini söylüyor.

Meta blog gönderisinde: "Metin çevirileri için MT sistemleri, tipik olarak, açıklamalı verilerin milyonlarca cümlesinden öğrenmeye dayanır. Bu nedenle, yüksek kaliteli çeviri yapabilen MT sistemleri, yalnızca web'e hakim olan birkaç dil için geliştirilmiştir. Diğer dillere genişlemek, seyrek web varlığına sahip dillerden eğitim örnekleri edinmenin ve kullanmanın yollarını bulmak anlamına gelir." ifadeleri yer aldı.

Bahsedilen iki sitemi de hayata geçirip daha kapsayıcı ve bağlantılı bir dünya hedefleyen Meta, dijital ve fiziksel dünyaları meta veri tabanında bir araya getirerek insanların komşularıyla muhabbet etmeleri gibi hiç tanımadıkları insanlarla kolayca etkileşime girebileceklerini belirtiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim