Anlık Bildirim

NASA, 46 yıllık Voyager için kritik bir yazılım güncellemesi hazırlıyor

NASA, Voyager görevinin parçaları olan Voyager 1 ve Voyager 2 için son derece önemli bir yazılım güncellemesi üzerinde çalışıyor. Güncellemeler işe yararsa araçlarla 5 yıl daha iletişim kurulacak.
NASA, 46 yıllık Voyager için kritik bir güncelleme hazırlıyor Tam Boyutta Gör
NASA'nın Voyager misyonu mühendisleri Voyager 1 ve Voyager 2 yıldızlararası sondalarındaki iticilerin beş yıl daha çalışmaya devam etmesini sağlayacak ve uzay araçlarının Dünya ile iletişim halinde kalmasını sağlayacak bir yazılım güncellemesi hazırlıyor.

Voyager uzay araçları 1977'de fırlatıldıklarından bu yana hizmet vermeye devam ederek her geçen gün beklentileri aşmaya devam ediyor. Voyager’lar onları tasarlayan ekipler için birer vasiyet niteliğinde olsalar da neredeyse yarım yüzyıl sonra bile hiç beklenmeyen yeni sorunlar yaratmaya devam ediyorlar.

Voyager'lar için kritik güncelleme

Bunlardan biri, Voyager'ların antenlerini Dünya'ya doğrultmalarını sağlamak için kullanılan hidrazin yakıtlı iticilerin artık yaşlarını göstermeye başlamasından kaynaklanıyor. Kaliforniya'daki Jet İtki Laboratuvarı'ndaki (JPL) Görev Kontrol tarafından dikkatli bir şekilde muhafaza edilmeleri sayesinde sondaların 2037 yılına kadar yetecek itici yakıtları bulunuyor. Ancak buna rağmen iticilerin kendilerinin de iyi bir temizlikten geçmesi gerekiyor.

NASA, 46 yıllık Voyager için kritik bir güncelleme hazırlıyor Tam Boyutta Gör
Sorun şu ki, yıllar boyunca her iticinin ateşlenmesi sistemde yavaş ama emin adımlarla biriken kalıntılar bıraktı. Eğer çok fazla birikme olursa, yakıt hatları tıkanabilir ve bu, uzay aracı için her şeyin sonu olabilir. Bunu önlemek için NASA mühendisleri Voyager'lara iticilerini daha az sıklıkta ama daha uzun sürelerle ateşlemelerini emredecek bir yazılım yaması üzerinde çalışıyorlar. Buna ek olarak, sondalara acil durum moduna geçmeden önce Dünya'daki sabitlemelerinin eskisine göre daha fazla sapmasına izin vermeleri söylenecek. Uzay ajansı bunun bir miktar veri kaybına yol açacağını, ancak uzun vadede daha fazla veriyle sonuçlanacağını söylüyor.

Buna ek olarak yeni yama, 2022 yılında Voyager 1'in komutları yanlış yönlendirmesine neden olan bir hatayı da onaracak. Öte yandan yazılım güncellemesi risksiz değil. Voyager'lar sadece eski ve son derece düşmanca bir ortamda seyahat etmekle kalmıyor, aynı zamanda onlara gönderilen bir sinyalin (bu durumda yamanın) Dünya'dan sondalara ulaşması 18 saat sürüyor. Bu da Görev Kontrol'ün yüklemede bir sorun olduğunu fark etmesinin en az 36 saat alacağı anlamına geliyor. Sonuç olarak, Voyager 1 ile bir deneme yapılmadan önce ilk iletim Voyager 2'ye yapılacak.

Güncellemeler başarılı olursa sondalardaki iticilerin hizmet ömrünün en az beş yıl daha uzaması bekleniyor. Uzay aracındaki nükleer bataryaların yalnızca iki yıl daha dayanması beklendiğinden hata payı için bolca yer var.

Kaynakça https://newatlas.com/space/nasa-tweaks-voyager-software-protect-thrusters-against-gunge/ https://www.nasa.gov/missions/voyager-program/nasas-voyager-team-focuses-on-software-patch-thrusters/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim