Anlık Bildirim

NASA, Artemis görevlerinde kullanılacak Ay arabası için düğmeye bastı

NASA, Artemis görevlerinde kullanılacak Ay arabasını geliştirmek için üç şirket seçti. Araç, keşif için astronotlar tarafından kullanılacak ve ayrıca otonom olarak da çalışabilecek.
NASA, astronotların kullanacağı Ay arabası için düğmeye bastı Tam Boyutta Gör
NASA, Artemis astronotlarının 2030 yılından itibaren Ay'ın güney kutup bölgesinde kullanacakları Lunar Terrain Vehicle (LTV- Ay Arazi Aracı) adlı keşif aracını geliştirmeleri için üç şirket seçti: Intuitive Machines, Lunar Outpost ve Venturi Astrolab. NASA, yaptığı açıklamada bu üç şirketten sadece birini seçeceğini ve toplam sözleşme hacminin 4,6 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Yeni Ay arabası geliştiriliyor

NASA, astronotların kullanacağı Ay arabası için düğmeye bastı Tam Boyutta Gör
NASA, yaptığı açıklamada “Bu araç astronotlarımızın Ay yüzeyinde keşif ve bilimsel araştırmalar yapma kabiliyetlerini büyük ölçüde arttıracak ve aynı zamanda mürettebatlı görevler arasında bir bilim platformu olarak hizmet edecek.” dedi. Seçilen şirketler 1 yıl boyunca LTV için konsept çalışması yapacak. Seçilecek aracın ise Mart 2030'da fırlatılması planlanan Artemis 5 görevi öncesinde Ay’da denenmesi isteniyor. Seçilen ekip ya da ekipler sadece keşif aracını inşa etmekten değil, aynı zamanda onu Ay'ın güney kutup bölgesine götürmekten de sorumlu olacak.
NASA, astronotların kullanacağı Ay arabası için düğmeye bastı Tam Boyutta Gör
LTV, 1971'de Apollo 15 görevinde kullanılan Lunar Roving Vehicle'dan bu yana ABD’nin ilk Ay aracı olma unvanına da sahip olacak. Üç şirketin de LTV için nasıl sistemler geliştireceği aslında NASA tarafından belirlenmiş durumda. Araçlar iki astronotu basınçsız (yani astronot kıyafetleri çıkarılmadan sürülebilecek kokpit tasarımı) olarak taşıyabilecek ve engebeli arazide ilerleyebilecek. Araçlar aynı zamanda astronotlar olmadan da Ay yüzeyinde keşifler ve testler yapabilecek otonom hareket kabiliyeti ve çeşitli robotik sisteme sahip olacak. NASA, araçları uzaktan kontrol edebilmek istiyor.

 

NASA, astronotların kullanacağı Ay arabası için düğmeye bastı
Bu şartlar sağlandığında ise NASA, seçmiş olduğu LTV’yi Artemis 5 görevi öncesinde performans ve güvenliği doğrulamak ilgili firmadan Ay testi yapmasını isteyecek. NASA Keşif Sistemleri Geliştirme Görev Müdürlüğü'nde baş keşif bilimcisi olan Jacob Bleacher, "LTV'yi başka türlü yürüyerek ulaşamayacağımız yerlere seyahat etmek için kullanacağız, böylece keşif ve yeni bilimsel keşifler yapma kabiliyetimizi artıracağız" dedi.

NASA’nın Artemis görevi

NASA, astronotların kullanacağı Ay arabası için düğmeye bastı Tam Boyutta Gör
NASA'nın Artemis programı, insanlı Mars görevleri için öncül bir hedef konumunda. NASA, bir veya daha fazla üst kurarak Ay’da kalıcı olmayı amaçlıyor. NASA bugüne kadar bir Artemis görevi gerçekleştirebildi. Artemis 1, 2022'nin sonlarında mürettebatsız Orion kapsülünü Ay yörüngesine gönderip Dünya’ya geri getirdi. Artemis 2'nin Eylül 2025'te Ay'ın etrafına 4 astronot çıkarması ve geri getirmesi planlanıyor. Ana hedef olan Artemis 3 ise 2026’da astronotları Ay’ın güney kutbuna yakın bir konuma indirecek.

 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim