Anlık Bildirim

NASA’dan insan indirme sistemi ihalesini kazanan SpaceX’e şok! Anlaşma askıya alındı

NASA'nın Ay'a yeniden insan indirmek üzere kullanacağı insan indirme sistemi ihalesini kazanan SpaceX'in sözleşmesi, rakip firmaların şikayeti nedeniyle askıya alındı.

NASA’dan insan indirme sistemi ihalesini kazanan SpaceX’e şok! Anlaşma askıya alındı Tam Boyutta Gör
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uydumuz Ay’a yeniden insan indirmek için harcadığı yoğun mesainin önemli bir parçası olan ve bu kapsamda geliştirilen Artemis projesinin kritik ayaklarından birini oluşturan insan indirme sistemi (human landing system-HLS) için SpaceX ile anlaşmıştı. Ancak bir son dakika gelişmesiyle 2.89 milyar dolar karşılığında varılan anlaşma, askıya alındı.

SpaceX’in NASA’dan kaptığı kontratın askıya alınmasına Blue Origin ile Dynetics’in itirazları neden oldu. Amazon’un CEO’su Jeff Bezos’a ait uzay şirketi Blue Origin’in liderliğinde kurulan ve Lockheed Martin, Northrop Grumman ve Draper isimli şirketlerin ortak olduğu Ulusal Takım ile Dynetics’e ait insan indirme sistemleri de projenin adayları arasında yer alıyordu.

NASA’dan insan indirme sistemi ihalesini kazanan SpaceX’e şok! Anlaşma askıya alındı Tam Boyutta Gör

Kaybedilen anlaşma neticesinde Hükümet Sorumluluk Bürosu'na geçtiğimiz günlerde protesto başvurusunda bulunan Blue Origin’in ve Dynetics’in çabası sonuç verdi. Blue Origin yaptığı başvuruda kurumu, "kale direklerini son dakikada değiştirmekle" itham etmiş ve 2024 yılının hedef koyulduğu Artemis projesinin miadının bu sayede tehlikeye atıldığını belirtmişti. 

NASA ise 26 Nisan’da yapılan başvuru sonuçlanana kadar HLS projesinin askıya alındığını duyurdu. Konuya yönelik açıklama NASA sözcüsü Monica Witt tarafından yapıldı. 

NASA, Artemis projesi kapsamında en son 1972 yılında insan gönderdiği uydumuzu iki astronot ile ziyaret etmeyi planlıyor. SpaceX’in kazandığı ihale sonrası NASA’dan yapılan açıklamada, “Bu yetkiyle NASA ve ortaklarımız, 21. yüzyılda Ay’ın yüzeyine düzenlenecek insanlı deneme görevini gerçekleştirirken kadın erkek eşitliği ile uzun döneme yayılacak derin uzay keşfi alanlarında da önemli adımlar atacak. Söz konusu adımla insanlık, uydumuzun sürdürülebilir keşfine yönelik bir çaba içine girecek ve gözlerimiz Mars’ın da içinde bulunduğu çok daha diyarlara dikilecek.” ifadeleri kullanılmıştı.

NASA’dan insan indirme sistemi ihalesini kazanan SpaceX’e şok! Anlaşma askıya alındı Tam Boyutta Gör

SpaceX’in HLS projesi kapsamında geliştireceği iniş aracı şirketin Starship uzay aracını temel alıyor. Rakiplerin geliştirdiği iniş sistemlerine ait detayları burada okuyabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim