Anlık Bildirim

NASA, GOES-U uydusunu fırlatmak için SpaceX’i seçti

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bir hava durumu uydusu olan GOES-U’yu fırlatması için SpaceX’in Falcon Heavy roketini seçti. Açıklamlara göre uydu 2024’te uzaya fırlatılacak.

10 Eylül Cuma günü yapılan açıklamalara göre NASA, Operasyonel Çevre Uydusu GOES-U'nun fırlatılması için Elon Musk’ın SpaceX şirketini seçti.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda, bir hava durumu uydusu olan GOES-U’nun Nisan 2024’te Kennedy Uzay İstasyonu’ndan bir Falcon Heavy roketi ile fırlatılacağı ifade edilirken görevin 152.5 milyon dolara mâl olmasının beklendiği belirtildi.

GOES-R uydusu Tam Boyutta Gör

Uyduyla ilgili şu ifadeler kullanıldı: “GOES-U; hava durumu, okyanuslar ve çevre hakkında gelişmiş görüntüleri ve atmosferik ölçümleri bize sağlayacak. Ayrıca, toplam yıldırım aktivitesinin gerçek zamanlı haritası ve uzay havası (güneş aktivitelerinin dünya atmosferine etkisi) uydu sayesinde daha iyi izlenilebilecektir.”

GOES-U uydusu, NASA ile ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) ortak yürüttüğü bir proje olan GOES-R serisinin dördüncü ve son uydusu. NOAA tarafından işletilen bu yetenekli hava durumu uyduları, gezegen yüzeyinin 35.785 kilometre üzerindeki jeostatik yörüngeden dünyayı gözlemliyor ve gerekli verileri sağlıyor.

Falcon Heavy roketi

Falcon Heavy’nin görevleri artıyor

SpaceX’in Falcon Heavy roketi ise uzun süredir bir görevde kullanılmıyordu. Şu ana kadar üç başarılı fırlatılışı bulunan roketin son görevi iki yıl önce yapılmıştı. Ancak yakın gelecekte roketin görevleri artacak.

Falcon Heavy, önümüzdeki aylarda ABD Uzay Kuvvetleri için iki gizli görevde kullanılacak. Ayrıca GOES-U’nun yanı sıra, 2022’de NASA’nın Psyche sondasını, Ekim 2024’te Europa Clipper görevini ve Kasım 2024’te Ay yörüngesinde kurulması planlanan Gateway uzay istasyonunun ilk büyük parçasını uzaya gönderecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim