Anlık Bildirim

NASA, Mars’taki mağaraları keşfetmesi için robotlar geliştiriyor

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Massachusetts merkezli robot şirketi Boston Dynamics, Mars’taki mağaraları keşfetmeleri için insan benzeri robotlar geliştiriyor ve eğitiyor.

Bilim insanlarının diğer gezegenlerde yaşam arayışı hız kesmeden devam ediyor. Diğer gezegenlerde bulunan mağaraların da yaşam arayışı açısından oldukça önemli yerler olduğu uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

NASA, Mars'taki mağaraların keşfi için robotlar geliştiriyor Tam Boyutta Gör

NASA ve Boston Dynamics de bu mağaraların araştırılmasını sağlamak için bir çözüm yolu buldular: Otonom robotlar.

Mağaralar, kozmik ışınlardan ve güneş sistemindeki aşırı sıcaklıklardan korunabildikleri için diğer gezegenlerde yaşam belirtisi bulma olasılığının yüksek olduğu yerlerdir. BRAILLE isimli NASA projesi de diğer gezegenlerdeki mağaraları keşfedebilecek robotlar geliştirmeyi amaçlıyor. Bu projedeki robotlar şu an, dünya üzerinde bulunan Mars benzeri mağaraları keşfetmeye çalışıyorlar.

Robotlar otonom olarak mağaraları keşfedecek

Uzmanlara göre bu proje, birkaç yüz metre uzunluğundaki yüzeyle iletişimi zor olan mağaraların tam otonom robotlarla keşfini mümkün kıldı. Olası bir Gerçek bir Mars görevinde robotlar, Mars’taki mağaraları otonom olarak keşfederken Dünya üzerinde bulunan bilim insanları da aynı anda gerekli işlemleri gerçekleştirebilecek.

NASA, Mars'taki mağaraların keşfi için robotlar geliştiriyor

Proje lideri Ali Agha şunları söyledi: “Araştırmamız, gelecekteki görevler hakkında düşüncelerimizi kökten değiştirme potansiyeline sahip. Ay’da, Kızıl Gezegen’de ve daha da ötesinde kullanılabilmesini umuyoruz.”

Robotlar yaşam belirtisi aramanın yanı sıra, mağaraların astronotlar tarafından barınak olarak kullanılmasına uygun olup olmadığını da araştıracak.  

NASA, Mars'taki mağaraların keşfi için robotlar geliştiriyor

Görevler daha verimli ve güvenli olacak

Agha, CBS News’e verdiği demeçte, “Gelecekteki görevlerde robotlar insanlara yardımcı olabilir. İnsanlar, hedeflere inmeden önce keşif için robotları gönderebilir veya görevler sırasında astronotlara eşlik ederek görevlerin daha verimli ve güvenli olmasını sağlayabilir” ifadelerini kullanırken kullanılması en uygun robotun “Spot” isimli robot olduğunu belirtti.

Robotların bu tarz görevlerde kullanımı gerçekleşebilirse insanların ulaşamayacağı hedeflere ulaşılabilir ve bilim dünyasına büyük katkılar sağlanabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim