Anlık Bildirim

Portekiz, kömür kullanımını durduran dördüncü Avrupa Birliği ülkesi oldu

Portekiz, geçtiğimiz hafta sonu ülkede bulunan son kömür santralini kapattı. Bunun ardından da ülke, elektrik üretimi için kömür kullanımını bırakan dördüncü Avrupa ülkesi oldu.

Portekiz geçtiğimiz günlerde iklim değişiklikleri ile mücadelede önemli bir adıma imza attı. Yetkililer, ülkede bulunan son kömür santralinin kapatıldığını duyurdu.

Son kömür santrali geçtiğimiz hafta sonu kapatıldı Tam Boyutta Gör

Elektrik için kömür kullanımını durduran Portekiz, bunu yapan dördüncü Avrupa Birliği ülkesi olarak kayıtlara geçti. Kömür kullanımını durduran diğer üç AB ülkesinin ise Belçika, Avusturya ve İsveç olduğunu belirtmek gerek.

Birçok çevre aktivisti de durumdan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Çevre grubu Zero yaptığı açıklamalarda kapatılan fabrikanın ülkenin en büyük ikinci karbondioksit yayıcısı olduğunu ifade etti: “Portekiz için çok önemli bir gün. Sera gazı emisyonlarını azaltmada önemli bir adım attık ve büyük bir kirliliğe yol açan santrali kapattık.”

Ülke, 2030'a kadar fosil yakıt kullanımını durdurmayı planlıyor Tam Boyutta Gör

Yenilenebilir kaynaklara yatırımlar artırılmalı


Zero’nun CEO’su Francisco Ferreira da yaptığı açıklamalarda, “Bu tesiste başka bir ‘kirletici’ yakıt kesinlikle üretilmemeli. Bunun yerine rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlar yapılmalı” ifadelerini kullanarak tesisin farklı kirletici maddeler için kullanılacağı iddialarına karşı çıktı.

Bu hamle, ülkenin 2030 yılına kadar fosil yakıt kullanımını sonlandırma hedefinin bir parçası olarak nitelendiriliyor.    Bu süreç, Portekiz’in 2017’deki BM İklim Zirvesi’nde (COP23) imzaladığı bir anlaşmadan sonra başlamıştı.

Ülkenin elektriğinin %60 ila %70’i yenilenebilir kaynaklardan geliyor. Ancak ülkedeki genel enerji ihtiyacı için hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara ihtiyaç duyuluyor. Uzmanlar da bu yüzden hamlenin çok önemli olduğunun altını çiziyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim