Anlık Bildirim

Satranç robotu rakibin parmağını kırdı

Bir satranç turnuvasında kullanılan satranç robotu, rakip taraf belirlenen sürelerin dışında hamle yapmaya çalışınca yanlışlıkla parmağını algılayarak kırılmasına neden oldu. 

Robot Tam Boyutta Gör

Robot ya da yapay zekâ teknolojileri bugün hayatımızın her alanında kendisine yer bulsa da bazı noktalarda halen endişe uyandırıyor. Akıllı da olsa her şey programlamaya dayandığı için belirli şartların oluşmaması durumunda ortaya kötü sonuçlar çıkabiliyor.

Satranç robotu korkuttu

Geçtiğimiz aylarda ABD’de otonom araçların yolu trafiğe kapattığını okumuştuk. Şimdi ise Rusya’da bir satranç mücadelesi esnasında oyuncu robotun rakip çocuğun parmağını kırdığı haberi geldi.

Moskova Açık Satranç Turnuvası’nda yaşanan olayda 7 yaşındaki çocuğun parmağı kırıldı. Çocuk kurallar içerisindeki süreden daha kısa bir şekilde taşını hareket ettirmeye çalışınca robot parmağını taş olarak algılamış. Taşı yerinden alarak diğer tarafa koymak için zorlayınca çocuğun parmağını kırmış.

Yetkililer robota öğretilen sürelerin dışına çıkıldığı için böyle bir olay yaşandığını belirtiyor. Yani çocuğun karşı tarafın hamlesinden sonra belirlenmiş süre içerisinde kendi hamlesini yapması gerekiyordu. Robot herhangi bir hata yapmadı ve programlanmış süreler içerisinde hareketlerine devam etti.

Çocuğun parmağının alçıya alındığı ve sonraki maçlara devam ettiği ifade ediliyor. Bununla birlikte yapay zekâya tanımlanmış kural dizisinin dışına çıkıldığında tamamen risklere açık bir durum oluştuğu da bu şekilde anlaşılmış oldu. Bir araştırmaya göre ABD’de her yıl bir kişinin endüstriyel robotlar tarafından ölümüne yol açıldığı belirtiliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5648 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
robot, Teknoloji Haberleri ve Mobil Teknolojiler
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim