Anlık Bildirim

Saksağanlar birbirleriyle yardımlaşarak takip cihazlarından kurtuluyor

Saksağanların davranışlarını takip etmek için onlara izleme cihazı takan bilim insanları, kuşların birbirine yardım ederek cihazlardan kurtulmasıyla araştırmalarını tamamlayamadılar.

Saksağanlar üzerindeki araştırma başarısızlıkla sonuçlandı Tam Boyutta Gör

Saksağanların davranışlarını incelemek ve onlar hakkında daha fazla bilgi toplamak isteyen bir grup bilim insanı, kuşların bir sosyal davranışı sebebiyle amaçlarına ulaşamadılar. Bilim insanları her ne kadar amaçlarına ulaşamamış olsa da saksağanlar hakkında başka bir gözlem yapmış oldular. Kuşlar, birbirlerine yardım ederek izleme cihazlarından kurtuldular.

Saksağanlar, birbirlerine karşılıksız yardım ediyor

Sunshine Coast Üniversitesi bilim insanları, bir pilot çalışma için beş Avustralya saksağanına bir çanta benzeri izleme cihazlarıyla bu kuş türünün hareketleri ve sosyal dinamikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorlardı. Ayrıca geliştirdikleri izleme cihazını da test edebileceklerini düşünüyorlardı.

Saksağanlar üzerindeki araştırma başarısızlıkla sonuçlandı Tam Boyutta Gör

Ekip, izleyicinin pilini kablosuz olarak şarj edebilen, verileri indirebilen veya bir mıknatıs kullanarak izleyiciyi ve koşum takımını kuşlardan çıkarabilen bir besleme istasyonu oluşturduklarını ve kuşları da bu istasyona gelmeleri için eğittiklerini belirtti.

Düşünce aşamasında mantıklı gibi görünen bu yöntem saksağanların beklenmeyen davranışlarıyla olumsuz sonuçlandı. Ekip, son izleyiciyi taktıktan on dakika sonra izleyicisi olmayan yetişkin bir dişinin gagasıyla daha genç bir kuşun koşum takımını çıkarmaya çalıştığını gözlemlediler.

Saatler içerisinde diğer saksağanlar da başka saksağanların yardımıyla izleyicilerden kurtuldular. Gruptaki en baskın karakterdeki erkek saksağan bile üçüncü gün sonunda başka bir saksağanın kendisine yardım etmesine izin verdi ve izleyiciden son kurtulan oldu.

Araştırma ekibi, saksağanların izleyiciyi çıkarılması gereken bir tür parazit olarak algılayabileceğini asla düşünmediklerini belirttiler. Bu kuşların iklim değişikliği altında artan sıcaklıklara karşı savunmasız olduğunu söyleyen ekip, saksağanları koruyabilmek için izlemenin gerekli olduğunu açıkladılar.

Kaynakça https://www.engadget.com/magpies-defeat-tracking-attempts-174742898.html https://theconversation.com/altruism-in-birds-magpies-have-outwitted-scientists-by-helping-each-other-remove-tracking-devices-175246 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim