Anlık Bildirim

Vietnam’da COVID-19 salgını büyüyor, üretim riske girdi

Son 1 aydır Vietnam’da vaka sayılarının haftalık 200 ortalamaya ulaşması sıkı tedbirlerin alınmasına neden oldu. Samsung ve Apple’ın önemli bir üretim üssü olan ülkedeki tedbirler risk doğuruyor.

Samsung ve Apple üretim tarafında zorda

Geçen yılın başlarından itibaren tüm dünya ülkelerinin ağır bir mücadele süreci içerisine girdiğini görürken belirli konularda taviz vermeden işi sıkı tutarak uzun bir süre rakamları düşük tutan ülkeler de vardı. Tayvan, Vietnam gibi ülkeler şimdi tam aksine salgından ağır etkilenmeye başladı. 

Vietnam sıkıntı yaşıyor

Uzun süre dışa bağımlı kalmadan salgın ile mücadele etmeye çalışan Tayvan ve Vietnam gibi ülkeler artık ekonomik olarak çok zorlanmaya başladı. Bunun neticesinde de tedbirler gevşetildi ve virüs de fırsatı kaçırmadı. 

Tayvan’da yaşanan ani vaka artışının bir benzeri Vietnam’da da gerçekleşiyor. Tedbirlerin gevşetilmesi ile birlikte vakalarda hızlı yükseliş başladı. Öyle ki hiç vakanın görülmediği günlerden haftalık 200 üzeri ortalamanın görüldüğü günlere gelindi. 

Hükümet ülkede bir araya gelinen alanları kapatırken restoran ve kafe gibi işletmeler de kapatıldı. Sokağa çıkma yasağı daha sıkı hale getirilirken haliyle üretim tesislerinde de tedbirler en üst seviyeye çıkarıldı. 

Samsung ve Apple üretim tarafında zorda

Asya’nın önemli üretim üslerinden birisi olan Vietnam’da Apple ve Samsung başta olmak üzere teknolojiden tekstile pek çok dev firmanın ortakları var. Özellikle Samsung telefon üretiminin neredeyse yarısı bu ülkede gerçekleşiyor ve milli hasılanın yüzde 26’sı bu gelirlerden karşılanıyor. Vardiya gruplarının sayısının azaltılması ve yüz yüze görüşmelerin yasaklanması sonrasında bu tesislerde üretim yavaşladı. Yetkililer en az iki hafta bu sürecin devam edeceğini belirtiyor. 

Üretimin yavaşlaması haliyle tedarik zincirinin sıkışması ve fiyatların artması anlamına geliyor. Pandemi tedbirlerinin beklenenden daha uzun sürmesi zaten yonga sıkıntısı çeken firmaların bir de üretim sıkıntısına girmesine sebep olabilir. Bu da tüketici açısından hiç de iyi haber değil. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim