Anlık Bildirim

SpaceX ilk ticari uzay istasyonunu yörüngeye taşıyacak

Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX ve Amerikan havacılık şirketi Vast, ilk ticarı uzay istasyonu üzerinde çalışıyor. SpaceX, geliştirilen istasyonu yörüngeye taşımaya hazırlanıyor.
SpaceX ilk ticari uzay istasyonunu yörüngeye taşıyacak Tam Boyutta Gör
Yapay yerçekimli uzay istasyonu girişimi Vast, fırlatma ortağı SpaceX aracılığıyla Ağustos 2025'te ilk ticari uzay istasyonunu yörüngeye yerleştirmeyi planladığını duyurdu. İstasyon yörüngeye yerleştirildikten kısa bir süre sonraSpaceX'in Dragon mürettebat kapsülü de insanları uzay istasyonuna taşıyacak.

Ticari uzay istasyonları gerçekleşiyor

SpaceX ilk ticari uzay istasyonunu yörüngeye taşıyacak Tam Boyutta Gör
Dönme hızıyla çalışan yapay yerçekimine sahip 100 metre uzunluğunda, modüler bir yapay uzay istasyonu inşa etme hedefini ilk kez geçen yıl ortaya koyan Vast, ilk istasyonuna Haven-1 adını verdi. İstasyonun başlangıçta kendi başına çalışması amaçlanıyor, ancak daha sonra fırlatılan diğer modüler bileşenleriyle birlikte daha büyük bir istasyon haline gelecek.
SpaceX ilk ticari uzay istasyonunu yörüngeye taşıyacak Tam Boyutta Gör
Haven-1 istasyonu SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılabilecek kadar küçük ve aynı anda dört mürettebatı barındırabilecek şekilde tasarlandı. Ancak başlangıçtaki tek modüllü haliyle Vast istasyonu daha çok Dragon uçuşları için uzun süreli bir konaklama noktası olarak düşünülmüş durumda. İstasyon ilk aşamalarda dört kişinin kalabileceği ve yörüngede 30 gün kadar yaşayabilecekleri bir yapı sunacak.

SpaceX ilk ticari uzay istasyonunu yörüngeye taşıyacak Tam Boyutta Gör
İstasyon içerisindeki ekip, bilimsel faaliyetlerde ve araştırmalarda bulunacak. İstasyonun aynı zamanda sürekli elektrik ve yerleşik Wi-Fi ile günün her saati dünya ile bağlantı kurulmasını sağlayacak. İçerisinde bir de mini bar barındıracak. Öte yandan yörüngede ticari bir istasyon kurulması fikrinde Vast ve SpaceX yalnız değil. Nanoracks, Lockheed Martin ve Voyager Space'in 2027'yi hedefleyen özel Starlab projesi de gelişmeye devam ediyor. Ve ilk fırlatmanın Axiom tarafından 2025’in sonlarında yapılması hedefleniyor. Önümüzdeki on yılın sonunda yörüngeye seyahat etmek yaygın bir turizm faaliyeti halini alacak gibi görünüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim