Anlık Bildirim

Suudi Arabistan, bilim kurgu filmlerinden fırlayan 170 kilometrelik çizgi kentin inşasına başladı

Suudi Arabistan, kendi kendine yeten yenilikçi şehir modeli The Line’ı duyurmuştu. 170 kilometrelik ayna gibi görünen çizgi kent, hayal olmaktan çıkarak gerçekleşmeye başlamış durumda.
Suudi Arabistan The Line Tam Boyutta Gör
Suudi Arabistan'ın tuhaf yeni mega kenti “The Line” tüm hızıyla ilerliyor. İnşaatına Ekim ayında başlanan projede, yeni uydu görüntüleri projenin ne kadar yer kapladığını, şehrin uzunluğunun ölçeğini ve inşaat sahasının yerleşimini ortaya koyuyor. Görüntüler yüzlerce şantiye aracına ve binlerce çalışana işaret ediyor. 

The Line inşası hızla devam ediyor

 The Line Tam Boyutta Gör
Soar Earth adlı Avustralyalı bir şirket, Suudi Arabistan'ın ayna şeklinde çizgi kenti The Line’ın uydu görüntülerini paylaştı. Görüntüler Line'ın geniş doğrusal şantiyesinin şimdiden şekillenmekte olduğunu, çöller ve kuzey Suudi Arabistan dağları boyunca bir ok gibi dümdüz ilerlediğini gösteriyor. Şantiye alanı devam eden inşaatı ve aynı zamanda yüzlerce aracı ve çalışanların kaldığı yerleşim yerlerini de gösteriyor. Uydu görüntülerine dayalı analizler sonucunda Soar, işçilerin şimdiden yaklaşık 26 milyon metreküp toprak ve kaya kazdığını belirtiyor.
Suudi Arabistan, 170 kilometrelik çizgi kentin inşasına başladı Tam Boyutta Gör
The Line şehri tamamlandığında 170 km uzunluğunda çizgisel bir yapıda olacak. Şehrin genişliği 200 metre olurken yüksekliği ise 500 metreyi bulacak. Resmi verilere göre şehir tam kapasite halinde 9 milyon kişiyi barındırabilecek. Öte yandan bu çizgi kentte hiçbir yol veya otomobil yer almayacak ancak yerleşik hızlı tren sistemi sayesinde bir uçtan bir uca ulaşım sadece 20 dakika sürecek. Öte yandan bu projenin 500 milyar dolar maliyetle tamamlanması bekleniyor.

Yutabileceklerinden büyük bir lokma mı?

Suudi Arabistan, 170 kilometrelik çizgi kentin inşasına başladı Tam Boyutta Gör
Soar Earth'ün CEO'su ve kurucusu Amir Farhand görüntüleri inceledikten sonra önemli bir yere de parmak bastı: “Bu projenin her bölümünde, devasa yer şekillendirmeler yapılıyor ve bazı şeyler çevreyi sonsuza dek geri dönülemez bir şekilde değiştirecek. Soru şu ki, çiğneyebileceklerinden daha fazlasını ısırdılar mı?”

The Line esasında Suudi Arabistan'ın Tebük şehrinde inşa edilen Neom mega şehir projesinin bir parçası konumunda. Eleştirmenler böyle bir yapının çölde adeta bir duvar yarattığı ve ekosistem açısından son derece tehlikeli olduğunu aktarıyor. Öte yandan Suudi Arabistan, The Line’ın 2030’a kadar bitirilmesini hedefliyor.

Kaynakça https://www.technologyreview.com/2022/12/09/1064544/satellite-images-line-megacity-google/ https://gizmodo.com/saudi-arabia-line-city-satellite-image-built-1849875521 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
41724 kez okundu.
29 kişi, toplam 33 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
suudi arabistan, the line ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim