Anlık Bildirim

Tesla, Otopilot kaza verilerini yayınladı: Gerçekten insandan daha mı güvenli?

Uzun süredir Otopilot kaza verilerini yayınlamayı bırakan Tesla, nihayet yeni verileri kamuoyuyla paylaştı. Otopilot daha güvenli hale mi geldi? Veriler neler söylüyor bakalım.
Tesla, Otopilot kaza verilerini yayınladı: Artık daha mı güvenli? Tam Boyutta Gör
Tesla yıllarca, Otopilot'un kullanıldığı ve kullanılmadığı durumlardaki kaza oranlarını ve bunların sektör ortalamalarıyla kıyaslamasını içeren araç güvenlik raporu yayınlıyordu. Bir yıldan uzun süredir verileri yayınlamayı bırakan şirket, nihayet son raporunu paylaştı.

Tesla'nın iddiası şüpheli

Tesla, Otopilot teknolojisinin çok daha güvenli bir sürüş deneyimi sağladığını ve araçlarının, otopilot olmasa bile ABD'deki ortalama araçlara göre daha az kaza yaptığını iddia ediyor. Ancak şirketin yayınladığı veriler çok sınırlı ve otoyol ile şehir içi verilerini içermediği için varılan sonuçlar şüpheli. Çünkü, otopilot benzeri teknolojiler genellikle otoyollarda kullanılıyor. Şehir içinde veya bölünmemiş yollarda pek kullanılmadığı ve buralarda sürüş yapmak daha zor olduğu için, insandan daha güvenli olduğu çıkarımını yapmanın yanlış olacağı dile getiriliyor.

Ancak Tesla'nın otonom sürüşü hakkında yayınladığı tek veri bu. Yine de yıllar içerisinde Otopilot'un gelişimini takip etmek için faydalı bir veri sunuyor.

2024'ün ilk çeyreğinde Otopilot büyük gelişim kaydetti

Tesla, Otopilot kaza verilerini yayınladı: Artık daha mı güvenli? Tam Boyutta Gör
Tabloya baktığımızda, 2022'nin üçüncü çeyreğinden sonra iki çeyrek boyunca Otopilot'un kaza oranlarının arttığı görülüyor (tabloda kaza gerçekleşmeden önce sürülen mesafe hasaplandığı için tabloyu tersten okumak gerekiyor). Belki de bu yüzden Tesla verileri açıklamayı durdurmuş olabilir. Ancak 2024'ün ilk çeyreğinde Otopilot'un kaza oranlarında büyük bir düşüş gerçekleştiği görülüyor. Tesla yine, bu başarıdan dolayı verileri yayınlamaya karar vermiş gibi görünüyor.

Tesla'nın verilere ilişkin açıklaması şöyle: "İlk çeyrekte, sürücülerin Otopilot teknolojisini kullandığı her 7,63 milyon mil için bir kaza kaydettik. Otopilot teknolojisini kullanmayan sürücüler için her 955.000 mil sürüşte bir kaza kaydettik. Karşılaştırıldığında, NHTSA ve FHWA'dan elde edilen en son veriler, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık her 670.000 milde bir araç kazası yaşandığını gösteriyor."

Bu verilerin Tesla'nın Tam Otonom Sürüş teknolojisini içermediğini belirtelim. Tam Otonom Sürüş ile çok daha gelişmiş hale gelen teknoloji yavaş yavaş Tesla araçlarına verilmeye başlandı. İkisinin kıyaslamasını görmek ilginç olurdu, ancak şimdilik Tesla yayınlamamayı tercih ediyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim