Anlık Bildirim

Uzmanlara göre Türkiye'de kuraklık, yakın gelecekte sorun yaratabilir

Küresel iklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha fazla ülkemizde görülüyor. Bu yaz aylarında hatırlanan en büyük sorun ise kuraklık. Uzmanlar ilerideki kuraklık tehlikesi için uyarıyor.

Türkiye'de kuraklık tehlikesi büyüyor Tam Boyutta Gör

Küresel iklim değişikliği sebebiyle Türkiye'de de sıcaklıklar her geçen gün artış gösteriyor. Şimdiden sıcaklık vatandaşların için katlanılması zor iken, uzmanlar eğer önlem alınmazsa durumun daha da kötüye gideceğini söylüyorlar. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü sıcaklık ve yağış raporlarını değerlendiren Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir Türkiye'nin şimdiden kuraklığı yaşamaya başladığını söylüyor. Su sıkıntılarının yaşanmaya başladığı aktaran Özdemir, İstanbul'daki barajların doluluk oranının %70 olmasına rağmen kısa zamanda azalma görülebileceğini söylüyor.

Özdemir'e göre ülkede suyun büyük bir kısmı tarım için dikkatsizce kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde Tuz Gölü kıyısında flamingoların ölümüne de suların çekilmesi neden olmuştu. Hatta o günlerde de bölgedeki kuraklığın sebebi olarak tarım arazilerinin sulanması gösterilmişti ancak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bu iddianın asılsız olduğunu söylemişti. Dr. Özdemir'e göre Tuz Gölü, Sapanca Gölü gibi suların çekildiği önemli bölgelerin acilen koruma altına alınması gerekiyor. Aksi halde bu alanlar ve alandaki canlılar zarar görmeye devam edecek. 

Türkiye'de kuraklık tehlikesi büyüyor Tam Boyutta Gör

Birkaç küçük önlem

Bu anlamda Dr. Özdemir'e göre kuraklık karşısında yapılması bir diğer gereken, vatandaşa doğru sulama konusunda bilgilendirme yapmak. Öte yandan akıllı sulama sistemleri kullanımının ülkede yaygınlaştırılması gerekiyor Özdemir'e göre. Bununla birlikte büyük şehirlerdeki binalara su sarnıçları veya yağmur sularını biriktirecek depolar yapılabilir. Böylece binaların bahçe sulaması için burası kullanılabilir.

Ekvator kuzeye doğru kayıyor

Özdemir Ekvator'un kuzeye doğru kaydığını ve ilerleyen günlerde Türkiye'nin daha da sıcak olacağını söylüyor. Esasen bugünlerde bile gündüzleri çok sıcakken akşama doğru yağışlar yaşanıyor tıpkı bir tropikal iklim gibi. Bu açından son olarak Dr. Güven Özdemir küçük görünen ama önemli önlemlerin iklim değişikliği ve kuraklığın etkilerini ülkemizde azaltabileceğini söylüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim