Anlık Bildirim

Uyumada problem yaşıyorsanız erken ölüm riskiniz daha yüksek!

Yakın zamanda Uyku Araştırmaları dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre uyku şikayeti olan ve diyabet hastası olan insanların ölüm riski diğer insanlara göre çok daha yüksek.

Uyumada problem yaşıyorsanız erken ölüm riskiniz daha yüksek! Tam Boyutta Gör

Uykuda dalmakta zorluk çekmek, kendinizi yorgun ve sinirli hissetmenize neden olabilir. Northwestern Medicine ve Birleşik Krallık'taki Surrey Üniversitesi'nden yapılan yeni bir araştırmaya göre, öngördüğünüz yaşam sürenizi aşağı da çekebilir.

Çalışma, uyku bozuklukları yaşayan diyabetli insanlar için etkinin daha da büyük olduğunu buldu. Sık uyku bozuklukları yaşayan diyabetli çalışma katılımcılarının 8,9 yıllık çalışma takip süresi boyunca herhangi bir nedenle (araba kazası, kalp krizi vb.) ölme olasılıkları, diyabeti veya uyku bozukluğu olmayan kişilere kıyasla %87 daha fazlaydı. Diyabeti olan ancak sık uyku bozukluğu olmayanlara göre bu dönemde ölme olasılıkları %12 daha fazlaydı.

Nöroloji ve Koruyucu Tıp doçenti olan Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nden ilgili çalışma yazarı Kristen Knutson, “Diyabetiniz yoksa, uyku bozukluklarınız hala artan ölüm riskiyle ilişkilidir, ancak diyabetlilerde daha yüksektir” dedi.

Ancak Knutson,  "Geceleri uykuya dalmakta zorlanıyor musunuz yoksa gecenin bir yarısı mı uyanıyorsunuz?" basit bir soruyu yanıtlayarak insanların uyku bozukluklarını yaşamın erken dönemlerinde ele almaya ve bu artan ölüm riskini azaltmayı umduğunu söyledi.

"Bu basit soru, bir klinisyenin sorması için oldukça kolay bir soru. Kendinize bile sorabilirsiniz,” dedi Knutson. Ama elbette bu çok geniş bir soru ve iyi uyuyamıyor olmamızın birçok nedeni olabilir. Bu nedenle daha derine inebilmek için bunu doktorunuzla birlikte ortaya çıkarmanız önemlidir.

Surrey Üniversitesi'nden kronobiyoloji profesörü olan çalışma ilk yazarı Malcolm von Schantz, "Zayıf uyku ve kötü sağlık arasında güçlü bir bağlantı olduğunu zaten biliyor olsak da bu sorunu açıkça gösteriyor. Katılımcılar kaydolduğunda sorulan soru, uykusuzluk ile uyku apnesi gibi diğer uyku bozuklukları arasında mutlaka ayrım yapmıyor. Yine de pratik açıdan önemli değil. Doktorlar uyku problemlerini diğer risk faktörleri kadar ciddiye almalı ve hastalarıyla birlikte genel risklerini azaltmak ve hafifletmek için çalışmalıdır.” dedi.

Yazarlar Birleşik Krallık Biyobanka Çalışması'ndaki yaklaşık yarım milyon orta yaşlı katılımcının mevcut verilerini analiz etti. Bilim adamlarının bilgisine göre, uykusuzluk ve diyabet kombinasyonunun ölüm riski üzerindeki etkisini inceleyen ilk çalışmadır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8849 kez okundu.
9 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uyku, diyabet ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim