Anlık Bildirim
United Launch Alliance'a ait işlev haldeki dünyanin en güçlü roketi Delta IV Heavy, uzun bir aradan sonra tekrar yörüngeye fırlatıldı. En son 2014 yılında NASA'nın Orion uzay kapsülünün denemeleri için fırlatılan dev roketin şimdiki göreviyse ABD'ye ait gizli bir casus uydusunu yörüngeye taşımaktı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Florida'daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü'nden TSİ 20.51'de fırlatılan dev roket, Ulusal Keşif Ofisi'ne (National Reconnaissance Office) ait NROL-37 isimli uyduyu yer eş zamanlı yörüngeye taşıdı. Görevin ulusal savunmaya destek olarak düzenlendiği belirtilirken uydunun detayları hakkında ise herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

'Şimdilik' en güçlü

Üç ayrı itici kısmıyla şu an için dünyanın en güçlü roketi olan Delta IV Heavy kalkış sırasında 2.1 milyon pound'luk itici kuvvet uygulayabiliyor. 2004 yılındaki ilk uçusundan bu yana toplam sadece 9 kez görevlendirilen roket yakın zamanda "işlev haldeki en güçlü roket" konumunu da kaybedecek. Tekrar kullanılabilir roketleriyle son zamanların popüler şirketlerinden birisi haline gelen SpaceX'in yeni roketi Falcon Heavy bu yılın sonlarına doğru yapacağı uçuşla dünyanın en güçlü roketi konumunun yeni sahibi olacak.

Elon Musk'ın "Tam bir canavar" olarak nitelendirdiği Falcon Heavy 5.1 milyon pound'luk itici kuvvetiyle dikkat çekiyor olsa da bu devasa roketin liderliği de çok uzun sürmeyecek. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 2018 yılı içerisinde fırlatmak için hazırlıklarını yaptığı mega roketi sadece işlev haldeki değil aynı zamanda tarihin de en güçlü roketi olacak. NASA'nın Space Launch System programına ait henüz isimlendirilmeyen roket İnsanoğlunu Ay'a taşıyan Saturn V'den dahi yaklaşık %15 daha güçlü olacak.

NASA bu SLS mega roketini insanlı Mars görevleri için özellikle hazırlıyor. İlk haliyle 8.4 milyon pound'luk itici kuvvete sahip olacak olan roketin bu gücü geliştirilmiş versiyonuyla beraber 9.2 milyon pound'a çıkacak. Orion uzay kapsülüyle birlikte insanoğlunun uzaydaki yeni konumlarını belirleyecek olan roket Mars dışında bazı asteroitlere de insanlı uçuş gerçekleştirecek.

İşte Delta IV Heavy'nin fırlatıldığı o anlar:

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
16679 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
falcon heavy, saturn v ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim