Anlık Bildirim

Japonya'nın göktaşına iniş yapan uzay aracından inanılmaz fotoğraflar

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), geçtiğimiz hafta Ryugu asteroitinin yüzeyine iniş yaparak önemli bir ilke imza atmıştı. Göktaşının yüzeyinden nefes kesici fotoğraflar gelmeye başladı.
Geçtiğimiz hafta Ryugu asteroitinin yüzeyine gözlem araçları indirerek çok önemli bir ilke imza atan JAXA, inanılmaz fotoğraflar yayınlamaya devam ediyor. Uzay ajansının bugün yayınladığı karelerde Ryugu'nun yüzeyini çok detaylı bir şekilde görme fırsatı yakalıyoruz.
Minerva-II1A ve Minerva-II1B isimli gözlem araçları 21 Eylül'de göktaşının yüzeyine iniş yapmıştı. Yörüngedeki Hayabusa 2'den ayrılan araçlar, kusursuz bir iniş gerçekleştirmiş ve çekilen ilk fotoğraflar da kısa süre sonra Dünya'ya ulaşmıştı. Ancak JAXA'nın bugün paylaştığı görseller çok daha net ve çok daha etkileyici bir yapıya sahip.

Fotoğraflar haricinde Twitter üzerinden bir de video yayınlayan JAXA,"Lütfen biraz zaman ayırın ve bir asteroitin yüzeyinde 'durmanın' keyfini çıkarın." ifadelerini kullanıyor. Toplam 15 kareden oluşan video 23 Eylül'de TSİ 04.34-05.48 saatleri arasında çekilmiş. Videoda Güneş'in gökyüzündeki hareketini ve kayalar üzerinde oluşturduğu yansımaları görebiliyoruz.


Yalnızca 1 kilogram ağırlığında olan Minerva-II1A ve Minerva-II1B, herhangi bir tekerleğe sahip değil. Gözlem araçları göktaşının yüzeyinde hareket etmek için JAXA tarafından tasarlanan bir 'sıçrama' sistemini kullanıyor. Bu şekilde tek bir sıçramayla yatay olarak 15 metre kadar mesafe kat edilebiliyor. Ryugu'nun çok zayıf bir kütleçekime sahip olması nedeniyle ayrıca bir sıçramanın tamamlanması 15 dakika sürüyor.

Ryugu'dan Dünya'ya örnekler getirilecek


JAXA, şu anda yüzeyde bulunan iki robotla birlikte Ryugu'yu bir süre daha incelemek istiyor. Sonrasında ise önümüzdeki ay daha büyük bir araç yine Hayabusa'dan ayrılıp göktaşının yüzeyine indirilecek. Uzay ajansı bu araçla birlikte çok enteresan bir işe imza atıp bazı patlayıcılar yardımıyla Ryugu'nun yüzeyinde bir krater oluşturmaya çalışacak. JAXA, böylece asteroit yüzeyinin altından taze örnekler çıkarıp bu örnekleri Dünya'ya getirmek istiyor.

Bu süreci anlatan temisli video:


Hayabusa'nın Ryugu'daki örnek toplama görevinin 15 ay daha sürmesi bekleniyor. Uzay aracı bu süreç boyunca toplam 3 kez örnek toplama girişiminde bulunacak. Görevin tamamlanmasının ardından ise Hayabusa 2019 yılında Yeryüzü'ne doğru harekete geçecek. Hayabusa'nın topladığı örneklerle beraber 2020'de Dünya'ya ulaşması bekleniyor.

Yaklaşık 6 milyar yaşında olan Ryugu'nun Güneş Sistemindeki yaşamın yapı taşları olan organik materyaller içerdiği düşünülüyor. Japon bilim insanları, Ryugu'dan getirilecek örneklerin Güneş Sistemi'nin oluşumuna ve evrimine dair çok önemli bilgiler verebileceğini düşünüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
250956 kez okundu.
49 kişi, toplam 57 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
JAXA, uzay araştırmaları ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim