Anlık Bildirim

'Yarasa kanat' sayesinde yerli İHA'ların performansı artacak

Yarasa kanatlarının esnek ve aerodinamik yapısı ilham alınarak İHA kanadı geliştirildi. İHA'lar daha yüksek irtifada uçabilecek.                                       

Yarasadan esinlenilerek İHA'lar için yeni kanat geliştirildi Tam Boyutta Gör

Baykar, TUSAŞ, STM gibi önde gelen Türk savunma sanayi firmaları tarafından geliştirilen insansız hava araçları (İHA), Türkiye’de ve yurt dışında görevlerde aktif bir şekilde kullanılıyor. Bu İHA’lara yeni kabiliyetlerin eklenmesi için üretici firmaların yanı sıra üniversitelerin çalışmaları sürüyor. Bir üniversite hocası, yarasalardan ilham alarak yeni bir kanat sistemi geliştirdi. Bu kanat sistemi sayesinde İHA’lar daha yüksek irtifalara çıkabilecek.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) öğretim üyeleri tarafından geliştirilen yeni kanat sistemi, yarasa kanatları benzer esnekliğe ve aerodinamik yapıya sahip. Test çalışmaları için 50 santimetrelik prototip kanat geliştirildi. Geliştirilen prototip kanattan elde edilen verilere göre yeni kanat sistemi sayesinde İHA’ların taşıma kat sayısı yüzde 25 oranında artıracak ve yakıt sarfiyatında yüzde 10’lara kadar tasarruf sağlanacak.

Kanat sisteminin patent lisanslaması yapıldı. Şu an bu kanadın ticarileştirilmesi ve İHA kanatlarında kullanılabilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

Yarasadan esinlenilerek İHA'lar için yeni kanat geliştirildi Tam Boyutta Gör

Yerli ve milli İHA'larda bu kanatları kullanmak istediklerinin altını çizen Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Mühendisliği Bölümü Yenilenebilir Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Serdar Genç, şöyle konuştu:

"Örneğin, 1000 feetlerde uçarken 1200-1300 feetlere rahatlıkla çıkmasını bekliyoruz. Bu kısmi esnek ve aerodinamik kanat bizim patentimizin ismi. Bu kanat vasıtasıyla özellikle insansız hava aracının daha stabil uçmasını, titreşimi engellemeyi hedefliyoruz. Hedefimiz, özellikle yerli ve milli insansız hava araçlarının üzerinde bunu kullanmak. Bunun için TAI ve Bayraktar ile görüşmeler yaptık ve yapıyoruz. Kendimizi onlara tanıtıyoruz. Saha ve uçuş testlerinin sonuçlarını aldıktan sonra temaslar kurmayı hedefliyoruz."

Prof. Dr. Genç yaklaşık yüzde 25’lik irtifa artışından bahsediyor. Aynı oranda artış olursa Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA’nın maksimum irtifası 25 bin feet’ten 31 bin 250 feet’e çıkacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim