Anlık Bildirim

Yeni yasaya göre 2024 yurtdışından telefon getirme şartları neler?

Yurt dışından yolcu beraberinde telefon getirme koşulları değişti. Peki yeni yasaya göre 2024'te yurtdışından telefon getirmek için şartlar neler?               
Yurt dışından telefon getirmek Tam Boyutta Gör
Ülkemizdeki yüksek vergiler nedeniyle telefon fiyatları zirveye oynuyor. Tüketiciler daha uygun fiyata telefon alabilmek için yurt dışından satın almayı tercih ediyor. Ticaret Bakanlığı, bu durumun önüne geçmek için yolcu beraberinde yurt dışından telefon getirme şartları için 1 Kasım 2022 tarihi itibariyle yeni düzenlemeyi hayata geçirdi.

Yurtdışından telefon getirme sınırı kontrol edilecek 📱

"Yurtdışından kaç telefon getirme hakkı var? Yurtdışından kaç telefon getirilebilir?" soruları yeni yasayla birlikte en merak edilen konuların başında geliyor. Yolcu muafiyetlerine göre Türkiye'ye üç takvim yılı içerisinde bir telefon getirilebiliyor.

Ticaret Bakanlığı, yolcuların üç yılda birden fazla telefon getirmesini engellemek için yeni sisteme geçiyor. Gümrük Muhafaza Memurları, sorgulama ekranlarından BTK verilerini kontrol ederek bir kişinin en son ne zaman gümrük vergisiz telefon getirdiğini görebilecek.

Üç yılda birden fazla telefon getirilirse ne olacak ❓

yurt dışından telefon getirme hakkı Tam Boyutta Gör
Yolcunun üç takvim yılı içinde muafiyet hakkını kullandığı tespit edilirse, kapalı kutu telefonu gümrük ambarında muhafaza altına alınacak. Yolcuya ambar muhafaza makbuzu verilecek. Yolcu üç ay içinde yurt dışına giderken telefonunu teslim alıp yurt dışına götürebiliyor ancak yolcu yurt dışına gitmeyecekse herhangi bir şekilde telefonu teslim alamayacak.

Sadece ikinci telefon kontrol edilecek 2️⃣

Yolcunun hali hazırda kullandığı bir telefonu için kontrol yapılmayacak. Kapalı kutu içerisinde getirilen veya birden fazla telefon ile giriş yapmaya çalışan yolcuların telefonları kontrol edilecek. İki telefonu olanların kapalı kutudaki telefonu için muafiyet kontrolü yapılacak. 

Söz konusu uygulama 1 Kasım 2022tarihi itibarıyla hayata geçirildi. Bu tarih itibarıyla yolcuların telefon getirme hakkının olup olmadığı kontrol ediliyor. Üç yılda birden fazla telefon getirdiği tespit edilen kişilerin telefonları gümrük ambarına sevk edilecek.

Telefonlar nasıl tespit edilecek 🤔

yurtdışı telefon getirme şartları 2022 Tam Boyutta Gör
Yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarına vergi muafiyet kontrolünü sağlayan sistemin çalışma esasları, uygulamalı olarak Esenboğa Havalimanı Dış Hatlar Terminali Gelen Yolcu Salonu'nda basın mensuplarına tanıtıldı. Sistemin tanıtılması amacıyla örnek uygulama da yapıldı.

Yurt dışından gelen yolcuların valizleri x-ray taramasına alınırken valizinde cep telefonu bulunan yolcu, muafiyet kontrolü için ofis bölümüne davet edildi. Burada sistem üzerinden, söz konusu cep telefonunun muafiyet hakkı bulunup bulunmadığı sorgulandı. Burada incelenen yolcunun en son 4 Ocak 2024'te bir telefon getirdiği belirlenirken yolcuya üç takvim yılında bir telefon getirme hakkı bulunduğu ve 1 Ocak 2027'te yurt dışından telefon getirme hakkını elde edeceği anımsatıldı. Yolcunun telefonu, örnek uygulama kapsamında gümrük işlemi yapılmak üzere ambara alındı.

Bir yolcunun üç takvim yılı içerisinde birden fazla telefon getirdiği tespit edilirse telefon gümrük ambarında muhafaza altına alınacak.

Ticaret Bakanlığı'nın açıklaması 🔽

"Yurt dışından yolcu beraberi getirilen eşya muafiyetlerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, kişisel eşya muafiyeti kapsamında, yurt dışından ülkemize gelen yolcular, üç takvim yılında bir adet cep telefonunu gümrük vergilerinden muaf olarak getirebilmektedir.

30 Mayıs 2019 tarihinde getirilen düzenleme kapsamında süre 2 (iki) takvim yılından 3 (üç) takvim yılına çıkarılmış, ayrıca yurt dışından getirilen telefonlar için "yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılma şartı" da eklenmiştir.

Söz konusu uygulama dâhilinde, yolcu beraberi cep telefonu muafiyet limitinin (üç takvim yılında 1 adet) teknik takibini mümkün kılmak için, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü koordinesinde önemli bir düzenleme hayata geçiriliyor. Ticaret Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde yürütülen teknik çalışma kapsamında, yolcuların üç yıllık süre zarfında getirdikleri cep telefonu sayısı takip edilecek ve yolcuların muafiyet haklarının ötesinde 3 yılda birden fazla telefon getirmesi önlenecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca aktarılan veri ağı ile oluşturulan sorgulama ekranı sayesinde ülkeye girişte, gümrük sahalarımızda görevli Gümrük Muhafaza Memurları tarafından gerekli kontrol ve denetim işlemleri gerçekleştirilecek.

Böylelikle yolcu beraberi getirilen cep telefonlarının takibi sağlanarak kişisel muafiyetlerin suistimal edilmesinin önüne geçilecektir."

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
2 Kişi Okuyor (0 Üye, 2 Misafir) 1 Masaüstü 1 Mobil

GENEL İSTATİSTİKLER
354371 kez okundu.
119 kişi, toplam 200 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ticaret bakanlığı, Teknoloji Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim