Anlık Bildirim

2021 yılının 'yükselen' 10 teknolojisi belli oldu

Dünya Ekonomik Forumu ve Scientific American yılın yükselen teknolojilerini seçti. 2021'in en önemli teknolojileri neler? 2021'e hangi teknolojiler damga vurdu?     

2021'in öne çıkan teknoloji trendleri Tam Boyutta Gör

Dünya Ekonomik Forumu ve Scientific American dergisi 2021’in en önemli teknolojilerini seçti. 2021 teknoloji haberleri ile sıkça gündeme getirdiğimiz bazı teknolojilerle birlikte sağlık, çevre, iklim, gıda gibi kritik konular ön plana alınarak tercih yapıldı.

2021’in yükselen 10 teknolojisi sıralamasında birinci sırada “dekarbonizasyon teknolojileri” yer aldı. Dekarbonizasyon teknolojileri denince akla yenilenebilir enerjiler, net sıfır emisyonuna sahip klimalar, düşük karbon emisyonlu çimentolar ve etsiz protein üretimi teknolojileri geliyor. Dünya nüfusundaki artışın etkisiyle dünyadaki karbon ayak izimizin sıfırlanmasına yönelik teknolojileri dekarbobinasyon teknolojileri altında toplayabiliriz.

İkinci sırada “kendi kendine gübrelenen bitkiler” üçüncü sırada ise “hastalık teşhis eden nefes sensörleri” yer alıyor.

2021’in yükselen 10 yeni teknolojisi

  1. Dekarbonizasyon Teknolojileri:
    Net sıfır emisyonlu klimalar, düşük karbon emisyonlu çimento, yenilenebilir enerji kaynakları ve etsiz protein üretimi “dekarbonizayon teknolojileri” içinde yer alıyor.

  2. Kendi Kendine Gübrelenen Bitkiler:
    Dünü nüfusu artıkça insanların gıda kaynakları azalıyor. Gıda talebinin arz miktarının önüne geçeceği düşünülüyor. Hayvan gübresine ihtiyaç duymadan kendi kendine gübrelenen bitkiler geleceğin kurtarıcısı olabilir.

    Yeni mühendislik yaklaşımlarıyla, bitki kökleri ile doğada oluşan toprak bakterileri arasındaki simbiyotik ilişkiyi taklit ederek bitkilerinin kendi gübrelerini üretmeleri sağlanıyor. Bu teknolojinin tarım başta olmak üzere gıda gibi birçok sektöre katkı sağlaması bekleniyor.
  3. Hastalık Teşhis Eden Nefes Sensörleri:
    Erken aşama testleri yapılan yeni teknoloji sayesinde nefes sensörlerinden elde edilen veriler incelenerek bazı hastalıkların teşhis edilmesi hedefleniyor. Bu teknolojinin erken aşama testlerinde Covid-19, tüberküloz ve kanseri teşhis etme potansiyeli gözlemlendi.
  4. Kişiselleştirilmiş İlaç Üretimi:
    İlaç üretimindeki son gelişmeler, antidepresanlar ve antihistaminikler gibi ilaçların, kişiye özel formüllerle eczanelerde kişiye özel olarak hazırlanması imkanını ortaya çıkardı. Kişiye özel formül sayesinde ilacın etkinliği artacak.
  5. 5G sinyalleri ile Şarj Etme
    Düşük güç gerektiren cihazlar yakında Wi-Fi ve 5G sinyalleri aracılığıyla kablosuz olarak şarj edilebilecek.
  6. Kablosuz Biyosensörler
    Diyabet ve kanser gibi kronik hastalıkların takibi için sık sık kan testi gibi meşakkatli testleriny yapılması gerekirken, giyilebilir sensörlerle bu hayati bilginin yakında sürekli olarak izlenebilmesi amaçlanıyor.
  7. Yerel Malzeme Kullanılarak 3D Yazıcılarla Ev İnşası:
    3D yazıcılarla yerel malzeme kullanılarak evler inşa edilebilmesi hedeflenirken, Covid-19 salgınında daha da pahalı hale gelen konut sorununa çözüm bulunarak, dünyada 1,6 milyar insan için yetersiz konut sorununun üstesinden gelinebilmesi öngörülüyor. Böylece inşaat malzemelerinin sahaya taşınmasında zamandan, paradan ve enerjiden tasarruf edilmesi amaçlanıyor.
  8. Uzay Tabanlı IoT
    Nesnelerin interneti (IoT) teknolojisini kullanan cihaz sayısındaki artış nedeniyle önümüzdeki yıllarda internet teknolojilerinin geliştirilmesi gerekiyor. Ayrıca IoT faydasını görebilmek için dünyanın her yerine internet ulaştırılması büyük önem arz ediyor. İnternet ağları, dünyanın yarısından daha azını kapsadığı için bağlantıda büyük boşluklar oluşuyor. Uzay tabanlı nesnelerin interneti sisteminin, dünyadan birkaç yüz kilometre uzakta yörüngede dönen düşük maliyetli, düşük ağırlıklı nano uydulardan oluşan bir ağ kullanarak bu boşlukları kapatabileceği hesaplanıyor. Bu teknolojiyle daha önce erişilemeyen veya bağlanması zor olan bölgelerin de internete bağlanabilmesi hedefleniyor.
  9. Sağlıklı Yaşlanma İçin Mühendislik
    Dünya Sağlık Örgütü, 2015 ve 2050 arasında dünya nüfusunda 60 yaşındaki kişi sayısının yüzde 12’den yüzde 22’ye yükseleceğini tahmin ediyor. Bunun sağlık ve sosyal yaşamda büyük zorluklara sebep olması beklenirken, yaşlanmanın moleküler mekanizmalarını ortaya çıkaracak teknoloji ile insanların sadece daha uzun değil aynı zamanda daha sağlıklı yaşamlar sürebilmesi amaçlanıyor.
  10. Yeşil Amonyak
    Gübre üretiminde karbon ayak izinin azaltılması hedefleniyor. Bitkiler, büyümeleri ve büyük miktarlarda gıda üretimi için gerekli olan azotu sağlamak için gübrelere ihtiyaç duyuyor. Dünyanın artan nüfusuna gıda sağlayabilmenin çözümü olarak büyük ölçüde amonyak azotu içeren endüstriyel gübreler gösteriliyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim