Anlık Bildirim

Apple: Qualcomm bize modem satmak istemedi

iPhone XS, XS Max ve XR modelleri için Qualcomm’dan modem talep eden Apple’ın ret cevabı aldığı ifade ediliyor. Bu nedenle Intel tek modem tedarikçisi olarak kaldı.

Apple ile Qualcomm arasında yaklaşık iki yıldır devam eden patent ve tekelcilik kavgasında yeni ifadeler gündeme geliyor. Qualcomm’un ticaret komisyonu duruşmalarında geçmiş dönemdeki anlaşmazlıklar da ortaya çıktı.

Modem sıkıntıları

Hatırlanacağı üzere Apple, tek modem tedarikçisi olan Qualcomm’un 4G lisanslarını rekabete aykırı fiyatlandırma ile sattığını iddia ederek 2017 sonlarına doğru 1 milyar dolarlık tazminat davası açmıştı. Qualcomm da Apple’ın izinsiz olarak patentlerini kullandığını iddia ederek karşı dava açmıştı.

İki yıldır tarafların birbirlerine yönelik suçlamaları devam ediyor. Apple ağırlıklı olarak herkese açık şekilde kullanıma sunulması gereken patentlerin Qualcomm tarafından fahiş fiyatlarla lisanslandığını ve Qualcomm ayrıca anlaşma boyunca tek tedarikçi olarak kalmak için zorlama yaptığını iddia ediyor.

Qualcomm ise Apple’ın farklı patentlerini izinsiz kullandığını ve ayrıca Intel’e kendi modem teknolojilerini çalarak sattığını ifade ediyor. Qualcomm Çin ve Almanya’da bazı iPhone modellerinin satışını yasaklatmıştı.

Bununla birlikte haksız lisanslama bedelleri konusunda ABD Ticaret Komisyonu’nun Qualcomm aleyhine açtığı bir soruşturma da devam ediyor. Apple bu süreçte komisyona şahitlik yaparken bazı ilginç konulara da değindi.

Apple operasyon şefi Jeff Williams verdiği ifadede iPhone XS, XS Max ve XR modelleri için Qualcomm’dan modem talep ettiklerini ancak Qualcomm’un buna yanaşmadığını dile getirdi. Kaynaklar bu tür bir patent kavgasında Qualcomm’un ilk kez bir tedarik talebini reddetmiş olduğunu ifade ediyor. Bu da açılan dava nedeniyle Apple’a oldukça tepkili olduğunu gösteriyor.

Açıklamalara bakarak aslında Apple’ın iPhone XS, XS Max ve XR modelleri için hem Qualcomm hem de Intel’den tedariğe devam etmek niyetinde olduğu ancak Qualcomm’un tepkisi sonucunda sadece Intel’e bağımlı kaldığını anlıyoruz. Zaten geçtiğimiz günlerde yine bir ifade esnasında Samsung ve MediaTek firmalarından modem tedarik etme planları gündeme gelmişti.

Bununla birlikte iPhone 7 ve 7 Plus başta olmak üzere önceki iPhone modellerinde Qualcomm modem tedarik etmeye devam ediyor zira ortada yapılmış bir anlaşma var. iPhone 8 sonrasında ise Apple ve Qualcomm zaten artık bir anlaşma yapabilecek düzeyde değildi.



Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6381 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, qualcomm
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim