Anlık Bildirim

Apple ile olan kavga Qualcomm’u kârından ediyor

Haksız rekabet ve patent ihlali nedeniyle Apple ile davalık olan Qualcomm bu yüzden lisans alacaklarını da tahsil edemiyor. Kayıp ise 1 milyar dolara yaklaşıyor.

Geçen yıl başlarından itibaren Apple ile giderek büyüyen bir kavgaya tutuşan Qualcomm, evdeki bulgurdan olma misali büyük bir düşüş yaşıyor. Firma uzun bir süredir lisans geliri elde edemiyor ve karı adeta çakılmış durumda.

Qualcomm’da büyük kayıp

Geçen yılın son çeyreği itibariyle 6 milyar dolar gelir elde eden Qualcomm, bunun 1.3 milyar dolarını lisans anlaşmalarından, 4.65 milyar dolarını ise Snapdragon yonga satışlarından elde etti.

Ne var ki firmanın Apple ile olan kavgası nedeniyle bugüne kadar birikmiş olan lisans alacağı askıda kaldı. Sadece Apple ile değil dava konusu tedarikçi firmalarla olan anlaşmazlıkları da var. Bu yüzden de faaliyet kârında yıl bazında yüzde 95 civarında bir düşüş yaşandı.

Firma net rakamlar vermediği için kayıp ne kadar bilinmiyor ancak geçen yıl aynı dönemde 1.8 milyar dolar civarında lisans geliri elde edilmişti. Sadece Apple ve tedarikçi firmaların 740 milyon dolar ödediği biliniyor. Yani bu mali tabloda aslında 2-2.5 milyar dolar civarında lisans geliri elde edilecekti. Lisanslarda yüzde 70 kâr marjı düşünüldüğünde firmanın tahmini olarak 1.7 milyar dolar yerine 880 milyon dolar civarında faaliyet kârı elde ettiği anlaşılıyor.

Diğer taraftan hem üst seviyede hem de alt seviyede satışlarını arttıran firma toplam 237 milyon adet Snapdragon yonga seti satışı gerçekleştirdi. Özellikle MediaTek’in bir süredir rekabette geriye düşmesi Qualcomm’a elbette olumlu yansıyor.

Qualcomm patent kavgasının henüz bitmeyeceğini tahmin ettiği için bu çeyrekte de bazı firmalardan lisans geliri elde edemeyecek. Ayrıca Avrupa Birliği’nin kestiği 1.2 milyar dolar tazminat cezası da var. Bu bakımdan firmanın gelir beklentisi 4.5-5.5 milyar dolar aralığında. Yine Güney Kore’de 800 milyon dolar civarında bir tazminat davası sürüyor. Samsung ile yapılan uzun dönemli yeni ortaklık anlaşması kapsamında Samsung bu davadan çekilme kararı almıştı. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim