Anlık Bildirim

Artan telefon fiyatları tüketici hakem heyetlerinde limit yükseltti

Tüketici hakem heyetlerinin daha önce 3 bin 610 lira olan uyuşmazlıklarda müdahale limiti yükseltiliyor ve güncel üst düzey akıllı telefon fiyatlarına yaklaştırılıyor. İşte detaylar:

Artan telefon fiyatları tüketici hakem heyetlerinde limit yükseltti Tam Boyutta Gör

Tüketicilerle satıcılar arasındaki olası uyuşmazlıklarda tüketicilerin başvurusu ile devreye girerek hakların korunması noktasında karar alabilen Tüketici Hakem Heyetleri, son 5 yılda ciddi oranda sorunu çözüme kavuşturarak pazardaki satıcıların özellikle elektronik sektöründeki başına buyruk davranışlarına sınırlama getirmişti.


2015 yılından bu yana ise artan dolar kuru ile özellikle elektronik ürünlerin fiyatlarındaki artış, tüketicilerin başvuru yapabilecekleri baremin altında kalan sorunlar yaşamasına neden olmaya başlamıştı bu da başvuruların azalmasına neden olmuştu. Bugün üst düzey bir akıllı telefon fiyatlarının 6 bin lira seviyelerini bile aştığını düşünürsek işin vahim bir boyut kazandığı görülüyor. Limiti 3 bin 610 lira olan hakem heyetleri de sadece bu kadarlık bir karara hükmedebildiği için sorun aslında tam anlamıyla çözülemiyordu.


Bu konuda bir düzenlemeye giden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketici Hakem Heyetleri’nin limitini 6 bin liraya kadar yükseltecek bir düzenlemeye gidiyor. Bu rakam iPhone X dışındaki tüm akıllı telefonları güncel rakamlar doğrultusunda karşılayabiliyor. Tabi yüksek donanım özelliklerine sahip örneğin dizüstü bilgisayarlarda  bu rakamın daha yukarılara çıktığı aşikar. Bu durumda olası uyuşmazlıklar için hukuki yollardan hak aramak dışında bir çare şimdilik yok gibi görünüyor.


Tüketici Bilgi Sistemi Çalışmaları

Bu arada bakanlık heyetlerin iş ve işlemlerinde kullandığı Tüketici Bilgi Sistemi’nin de daha aktif bir şekilde kullanılması yönünde çalışma yürütecek. Özellikle hakem heyetlerinin verdiği hatalı kararlar sonucunda mağduriyeti giderilen sonrasında ise satıcıların işi mahkemeye taşıyıp aksi yönde karar aldırması neticesinde avukatlık ücreti, icra masrafı gibi yaptırımlarla karışalan tüketicilerin sorunlarının çözülmesi planlanıyor.


Bakanlık bu noktada sayıları binin üzerine çıkan hakem heyetlerinin birlikte karar alabileceği, ortak görüş yürüteceği bir yapı üzerinde çalışmalar yürütülüyormuş. Özellikle raportörler ile koordinasyonun sağlanması ve tüm verilerin dijital ortama taşınması planlanıyor. Düzenleme kısa sürede hazır hale getirilerek yürürlüğe girecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
30655 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
akıllı telefon, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim