Anlık Bildirim

Falcon 9 roketi işte böyle patladı (Yakın Çekim)

SpaceX'in bugün patlayan Falcon 9 roketi Facebook'un Internet.org projesini de oldukça kötü bir şekilde etkileyecek. Mark Zuckerberg "derin bir hayal kırıklığı" yaşadığını belirtiyor.
SpaceX'in bugün Kennedy Uzay Merkezi'nde yaşadığı talihsiz kazaya ait yakın çekim bir video yayınlandı. US Launch Report isimli bir YouTube kanalından yayınlanan videoda patlama anlarını tüm detaylarıyla görebiliyoruz.

SpaceX CEO'su Elon Musk, resmi Twitter adresi üzerinden yaptığı açıklamada patlamanın başlangıç noktası olarak roketin üst kısmındaki oksijen tankını gösteriyor. Musk, patlamanın yakıt doldurma esnasında gerçekleştiğini belirtirken kaza nedeninin şu an için tam olarak belirlenemediğini ve olayı araştırmaya devam ettiklerini de ekliyor.
Patlama anlarının yakından görüntüleri:

Mark Zuckerberg: Hayal kırıklığına uğradım

SpaceX, bugün infilak eden Falcon 9 roketiyle Facebook'un yeni projesi Internet.org'da kullanlacak olan bir iletişim uydusunu uzaya taşıyacaktı. Internet.org projesiyle birlikte Afrika gibi fakir bölgelere internet taşımayı hedefleyen Facebook; Samsung, Nokia Qualcomm gibi teknoloji devleriyle de iş birliği yapmış ve "Herkese İnternet" mottosuyla yola çıkmıştı. Yani Elon Musk'ın şirketi SpaceX'in yaşadığı bugünkü başarısızlık, aynı zamanda Mark Zuckerberg'in Internet.org hayalleri için de oldukça kötü sonuçlar doğuracak.

Patlamanın yaşandığı sırada Afrika'da bir ziyarette bulunan Mark Zuckerberg de Facebook üzerinden paylaştığı mesajla "derin bir hayal kırıklığı" yaşadığını belirtti. Kazanın kendileri için maddi anlamda bir problem oluşturmadığını asıl problemin insanları internete bağlama planlarının ertelenmesi olduğunu belirten Zuckerberg, yine de Aquila gibi diğer teknolojilerle Internet.org projesine aynen devam edeceklerini ifade etti. Facebook, Aquila projesi kapsamında, güneş enerjili dronelarla havadan internet sağlamayı hedefliyor. Bu teknolojinin ilk testi geçtiğimiz ay gerçekleşmişti.

SpaceX'in ilk kazası değil

Bugün Cape Canaveral Uzay Üssü'nde yaşanan bu kaza aynı zamanda SpaceX'in geçtiğimiz yıl yaşadığı bir başka patlamayı da tekrar gündeme getiriyor. 2015'in Haziran ayında yaşanan bu kazada Falcon 9 roketi, Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir kargo taşımak için Cape Canaveral'den havalanmış ve kalkış anından yalnızca 2 dakika sonra havada infilak etmişti. Kargonun sahibi olan NASA da bu talihsiz kazanın ardından tam 9 ay boyunca SpaceX'le çalışmaya ara vermişti.

Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX, tekrar kullanılabilir roketlerde yaşadığı inanılmaz başarılar ve Kızıl Gezegen Mars planlarıyla son zamanlarda adından çokça söz ettiriyor. Ancak şu bir gerçek ki şirketin 14 ay içerisinde yaşadığı bu iki kaza aynı zamanda kafalarda bazı soru işaretlerinin de oluşmasına neden olacak. Zira 2017 itibariyle ISS'e mürettebat taşıma görevlerinde SpaceX'in roket ve uzay kapsüllerine güvenmeyi planlayan NASA'nın bu durum karşısında ne tür kararlar alacağı oldukça önemli. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8198 kez okundu.
15 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
spacex, Falcon 9 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim