Anlık Bildirim

Google varsayılan arama motoru olmak için Apple’a 10 milyar dolar ödedi

1.4 milyar cihaz sayısı ile devasa bir ekosistem haline gelen Apple platformları, Google’ın da iştahını kabartıyor. Geçen yıl firmanın arama motoru için Apple’a 9.5 milyar dolar ödediği ifade ediliyor

Google için kalabalık kullanıcı kitlesine sahip olan platformlarda varsayılan arama motoru olabilmek büyük önem taşıyor. Geçen yıl bu stratejiye harcanan bütçe yaklaşık 25 milyar dolar civarındaydı. Bunun neredeyse yarısı Apple’a gitti.

Eşi benzeri yok

Goldman Sachs tarafından yapılan araştırmaya göre Google, geçen yıl Safari tarayıcısında varsayılan arama motoru olabilmek için Apple’a 9.5 milyar dolar ödedi. Bu rakam Google’ın trafik satın alma masrafları – TAC kategorisi altında yer alıyor. Geçen yıl kategoriye yaklaşık 25 milyar dolar masraf yazılmıştı.

Trafik satın alma için Google’ın bu kadar büyük rakamlar harcaması hissedarları rahatsız ediyor. Son çeyrek mali tablosu açıklandığında firmanın hisseleri düşüş yaşamıştı. Google’ın giderek büyüyen bu masraflara bir çare bulması isteniyor.

Goldman Sachs trafik satın alma anlaşmalarının Apple’ın da aleyhine olduğunu düşünüyor. Apple geçen yıl Servisler bölümünün 50 milyar dolar civarında bir gelire ulaştığını açıklamış ve büyümeden övgüyle bahsetmişti. Bununla birlikte bu gelirin yüzde 20’si Google tarafından geliyor. Bölümün karının yüzde 30’u ise yine Google’ın ödediği para.

Uzmanlar bu yıl da Google’ın önemli bir miktar ödeyeceğini düşünüyor ancak yıl bazında büyüme küçük kalabilir. Bu bakımdan Apple’ın üzerinde çalıştığı çevrim içi video servisini iyi bir gelir elde edecek şekilde konumlaması gerektiğini ifade ediyorlar.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5580 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uygulama haber, google ve Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim