Anlık Bildirim
 
Bazen insanlar depresyondayken veya yoğun stres altındayken alkollü içeceklere yönelebiliyor. Bu yönelim çoğunlukla iyi sonuçlanmıyor, alkollü içecekler sağlık açısından bazı problemlere sebebiyet verebiliyor ancak şarabın içerisindeki bitki temelli resveratrol adlı bileşiğin bazı yararları da bulunuyor.

Fenol grubundan bir tür bileşik olan resveratrol üzümlerin ve kırmızı orman meyvelerinin tohumlarında ve dış kabuklarında bulunuyor; resveratrolün antidepresan etkisinin olduğu da bilinmekle birlikte antidepresan etki mekanizmasının nasıl işledi tam olarak bilinmiyor.

Depresyona sebebiyet veren enzim : Phosphodiesterase 4 (PDE4)


Bu etkiyi araştırmak ve aydınlatmak amacıyla University of Buffalo ve Xuzhou Medical University kurumundan bir grup araştırmacı fareler üzerinde çeşitli deneyler yaptı. Yapılan çalışmalar sonucunda stres hormonu kortikosteron tarafından eksprese edilen phosphodiesterase 4 (PDE4) enziminin hayvanlarda depresyona ve anksiyete benzeri davranışlara sebep olduğu gözlemlendi. PDE4 adlı enzimin etkilerini mesajcı molekül olan siklik adenozin monofostat düzeyini azaltarak gösterdiği belirlendi.

Normalde organizmadaki stresin düzenlenmesinden kortikosteron hormonu sorumlu olarak bulunuyor. Organizma çeşitli etmenler vasıtasıyla çok fazla strese maruz kaldığında çok fazla kortikosteron salgılanıyor ve PDE4 molekülünün salınımını artırıyor. Bu salınım sonucunda da beynin işleyişi fiziksel olarak değişiyor; anksiyeteye bağımlı problemler ortaya çıkmaya başlıyor.

Depresyonun etkilerini azaltan molekül : Resveratrol


Ekip etkileri gözlemlemek amacıyla farelere resveratrol takviyesinde bulundu ve bu takviye sonucunda resveratrol takviyesi yapılan farelerde kortikosterondan PDE4 eskprese edilme sürecinin azaldığını keşfetti. Araştırma sonucu olarak farelerde depresyon belirtileri daha az gözlemlendi.

Gelecek çalışmalar ve araştırmalar sonucunda resveratrol antidepresanlar sınıfına girecek gibi görünüyor lakin etkilerinin tam olarak anlaşılması ve resveratrolün kullanımına başlanmadan önce kontrollü deneylere tabi tutulması gerekiyor.



Daha önceki çalışmalarda resveratrolün obezite, yaşlanma, diş çürükleri ve kaslar üzerinde olumlu etkileri gösterilmişti. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9084 kez okundu.
39 kişi, toplam 41 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim haberleri, bilim ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim