Anlık Bildirim

Microsoft ve Apple, 1 trilyon dolar gelir barajını geçti

Teknoloji devlerinin gelirleri milyon dolar, milyar dolar derken, trilyon dolar sınırına geldi dayandı. Peki bu kadar devasa paralar kazanan şirketler, ülkelerine yeteri kadar vergi veriyor mu?

Genelde belirli dönemlerde teknoloji şirketlerinin üç ay veya bir yıllık bilançolarını açıkladığına şahit oluyoruz. Peki kurulduğu günden bu yana ne kadar gelir elde ettiğini hiç merak ettiniz mi? Araştırmacı Jeff Raiman, büyük teknoloji şirketlerinin bilançolarını bir araya getirmiş ve ortaya ilginç sonuçlar çıkmış.

Araştırmada teknoloji tarihinin en çok gelir elde eden firması Apple olmuş. Şirket bugüne kadar toplam 1.3 trilyon dolar gelir elde etmiş ve 261 milyar doları da faaliyet karı olarak hesabına yazdırmış. Evet trilyon dolarlardan bahsediyoruz. Belki bu firmalar, ilk kuruldukları dönemde milyon dolar seviyesinde gelir elde edebiliyordu ancak dünya küreselleşti ve en büyük pastayı da bu firmalar paylaşıyor.

İkinci sırada Microsoft var. Firma henüz 1 trilyon dolar seviyesini aşmış ancak faaliyet karı 265 milyar dolar olmuş ve Apple’ı bu alanda geride bırakmış. Amazon yaklaşık 545 milyar dolar gelir ve 3.31 milyar dolar faaliyet karı elde etmiş. Google ise 400 milyar dolar gelir ve 96 milyar dolar faaliyet karı sınırında.

Aslında bu araştırma, meraktan ziyade teknoloji devlerinin ne kadar vergiden kaçındığını ve bunun ABD ekonomisine etkilerini ortaya koymak için yapılmış. Örneğin Microsoft, offshore olarak bilinen yurtdışı hesaplarında 108 milyar dolar tutuyor. Microsoft ve Amazon’un yaklaşık olarak 161 bin civarında dolar milyoneri yarattığı ifade ediliyor ancak verdikleri vergi oldukça düşük.

Raiman, kaçınılan vergiler nedeniyle ülkede eğitime yeteri kadar bütçe ayrılamadığı, trafik probleminin çözülemediği, rekor sayıda evsiz insan olduğunu, olaylara müdahale edecek yeteri kadar polis istihdam edilemediğini, pek çok hayvan türünün yok olma tehdidi altında olduğunu ve nükleer tesislerin tehlikeli olacak şekilde bakımsız kaldığını ifade ediyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim