Anlık Bildirim

Qualcomm’a Apple üzerinde tekel kurduğu suçlamasıyla 1 milyar Avroluk tazminat cezası

İletişim yongaları konusunda dünya lideri olmasına karşın rakiplerinin son dönemde yaptığı önemli hamleleler görünen o ki Qualcomm’u hukuksuz adımlar atmaya itiyor.

Son yıllarda Qualcomm’un özellikle iletişim yongaları konusunda global çapta bir tekel oluşturmak istediği iddiasıyla pek çok ülkede davalar açılıyor ve tazminat cezasına hükmediliyor. Çin’de 1 milyar dolar, Tayvan’da 800 milyon dolar tazminat cezalarından sonra bir darbe de Avrupa Birliğinden geldi.

Resmen tekel kurma cezası

Avrupa Komisyonu, Qualcomm’un milyarlarca dolar karşılığında Apple’ın başka hiçbir üreticiden iletişim yongası satın almamasını sağladığı ve adil rekabet kurallarını çiğnediği suçlamasıyla 1 milyar Avroluk tazminat cezasına hükmetti.

Dava dosyasına göre Apple ile Qualcomm arasındaki anlaşma 2011 tarihine kadar gidiyor. Sonrasında 2013 yılında bir anlaşma daha yapılıyor ve 2016 sonlarına kadar gidiyor. Anlaşma kapsamında Apple başka hiç bir üreticiden iletişim yongası satın almıyor ve sadece Qualcomm’dan tedarik etmesi karşılığında milyarlarca dolarlık indirimler yapılıyor.

Komisyon Qualcomm’un tekel kurması nedeniyle üçüncü taraf üreticilerin yongaları ne kadar iyi olursa olsun kendilerini gösteremediklerini ve bu nedenle de maddi zarara uğradıklarını ifade ediyor.

Aslında dava Apple ve Qualcomm arasındaki tartışmalara da ışık tutuyor. Qualcomm ve Apple arasındaki iletişim yongası konulu kavga tam da anlaşmanın sona erdiği 2016 sonlarında başlamıştı. Nedendir bilinmez ancak Apple’ın artık Qualcomm’a bağımlı kalmak istemediği ve indirim tekliflerini reddettiği anlaşılıyor. Sonrasında da tarafların birbirini suçlayıcı açıklamaları gelmeye başlamıştı. Muhtemelen Apple global çapta tekelcilik suçlamalarını görerek ortağından uzaklaşma yolunu seçti. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim