Anlık Bildirim

Türkçe Wikipedia'nın engellenemez sürümü yayınlandı!

Türkiye'de 29 Nisan'dan bu yana erişime kapatılan Wikipedia'nın Türkçe sürümü yeni web içeriği görüntüleme protokolü IPFS üzerinde yayınlandı. İşte özgür ansiklopediye engele takılmadan erişmenin yolu
29 Nisan 2017 itibariyle Türkiye'den erişime tamamen kapatılan Wikipedia, engelleme karşıtı bazı grupları da harekete geçirmiş durumda. Yanlış gördükleri toplumsal veya politik sorunlara müdahale eden Hacktivistler, buna tepki olarak Wikipedia'nın Türkçe versiyonunun bir kopyasını hazırlayarak web içeriğinin yeni gösterim protokolü IPFS (InterPlanetary File System) üzerinden yayınladı.
Hükümetin bu kopyayı engelleyemeyeceği, çünkü formatın bir dizi açık kaynak teknolojisi kullanarak tarayıcılarımızın veri alma şeklini değiştirdiği belirtiliyor. IPFS temelde, aynı veri kümesinin birden fazla yerde bulunmasını ve tarayıcıların bunlardan herhangi birini yalnızca tek bir adresle bulmalarını sağlayan bir sistem olarak tanımlanabilir.
Türkiye, Wikipedia'yı gerçek sunucuya yönlendirme yapan bir adrese sahip olduğu için engelleyebildi. IPFS sunucuları aramaktan ziyade içeriğin kendisini tanımlayarak arama yapıyor. Sistem içeriğin en yakın kopyasını bulmak üzerine kurulu. Bir kopyaya erişim engellenirse başka bir kopyasını bulabiliyor. Bunu da bir nevi BitTorrent gibi diğer bilgisayarlarla iletişime geçerek yaptığını söyleyebiliriz.
IPFS ekibinin yayınladığı ilk Türkçe Vikipedi kopyasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Güncellenmiş sürümler kaydedilirse, en son kopya daima bu adreste bulunabilir. IPFS geliştiricileri ileriki zamanlarda Wikipedia'nın okuyup yazılabilen bir sürümünü oluşturmayı umuyorlar. Bu sayede ansiklopedi IPFS üzerinde HTTP'de olduğu gibi çalışabilecek ve erişebilen herkesin içeriğini düzenlemesine izin verecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
37893 kez okundu.
27 kişi, toplam 29 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
btk, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim