Anlık Bildirim

Çin, en güçlü kartını kullandı: Otomobil endüstrisini sarsabilir

ABD ve Çin arasında yaşanan teknolojik gerilim, ivme kazanmaya devam ediyor. Son olarak Pekin, araç pillerinde hayati önem taşıyan bir malzemenin daha ihracatına kısıtlama getirdi. 
Çin, en güçlü kartını kullandı! Otomobil endüstrisini sarsabilir Tam Boyutta Gör
Bildiğiniz gibi ABD ve Çin arasında süre gelen teknoloji gerilimi, sert yaptırımlar ile sonuçlanmaya devam ediyor. Daha önce ABD'nin müttefik ülkelerden gelen yoğun tepkiler sonrası geri adım atmaya başladığından sizlere bahsetmiştik. Bunun ardından kısıtlamalar daha da artırıldı. Ancak Pekin'den yanıt gecikmedi.

Grafit ihracatına ek kurallar getirildi

Geçtiğimiz saatlerde Çin Ticaret Bakanlığı, özellikle pil endüstrisini konu alan yepyeni bir kısıtlamaya imza atacağını duyurdu. 1 Aralık'tan itibaren geçerli olacak düzenleme kapsamında, Çin'den ''grafit'' tedarik edecek şirketlerin artık lisans başvurusunda bulunması gerekecek. Kısıtlama kararının arkasında ise herhangi bir hedef belirtilmedi. Ancak Pekin, ABD'nin kısıtlamalarında olduğu gibi "çıkarlarını korumak ve ulusal güvenlik" adına atıldığını söylüyor.

Çin, en güçlü kartını kullandı! Otomobil endüstrisini sarsabilir Tam Boyutta Gör
Günümüzde grafit, lityum iyon pillerinin anot malzemesi olarak kullanılıyor ve elektrikli araç endüstrisi için hayati bir öneme sahip. Küresel grafit ve yapay grafit üretiminin yarısından fazlası ise Çin'de gerçekleştiriliyor. Öyle ki analizler, küresel talebin 2033 yılına kadar üç katına çıkacağı yönünde.

Elektrikli araç endüstrisini sarsabilir

Ayrıca her iki ülke yaşanan gerilimin durmak bilmediğini söylemek mümkün. Kaçıranlar için ABD'nin Çin'e olan çip kısıtlamaları yakın tarihte daha da genişletildi. Bu noktada mevcut düzenleme, yongaların iletişim hızları yerine artık bilgi işlem performansına odaklanıyor. Dolayısıyla hem GPU hem de yapay zeka çiplerinin Çin'e olan tedariki büyük oranda engellendi.

Geçtiğimiz Temmuz ayında ise Pekin, galyum ve germanyum gibi kimyasalların ihracatına lisans zorunluluğu getirdi. Üstelik bu malzemelerin uluslararası satışını da durdurdu. Grafit ihracatına getirilen yeni kısıtlama ise, elektrikli araç pazarına önemli bir etkide bulunabilir. Öyle ki Tesla araçlarda Çin merkezli pillerinin kısıtlandığını dahi görebiliriz. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
2 Kişi Okuyor (0 Üye, 2 Misafir) 2 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
32560 kez okundu.
22 kişi, toplam 23 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
abd çin ticaret savaşları, elektrikli araçlar ve
2 etiket daha Teknoloji Haberleri Yaşam
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim