ABD, Çin’in 1 yıl önünde
Her ne kadar bu fark küçük gibi görünse de, yapay zeka hızla geliştiği için bu boşluğu kapatmak zor olacak. Son iki buçuk yılda her yıl yapay zeka yeteneklerinde büyük değişiklikler yaşandığını görüyoruz. Dolayısıyla bir yıl çok uzun bir süre gibi görünmese de yapay zeka konusunda ciddi bir fark.
Çinli yapay zeka girişimcisi Li Dahai de benzer bir değerlendirmede bulundu. Dahai, çevrimiçi büyük dil modelleri konusunda Çin ile ABD arasındaki farkın hâlâ bir ila iki yıl olduğunu ifade etti. Ayrıca, şu anda Çin'deki hiçbir LLM modelinin OpenAI’nin GPT-4 modeline ulaşmadığını ya da onu aşamadığını ekledi.
OpenAI, 12 Eylül’de o1 OpenAI sees roughly $5 billion loss this year on $3.7 billion in revenue modelini duyurdu ve bu modelin özellikle bilim, kodlama ve matematik gibi mantık gerektiren alanlarda diğer modellerini geride bıraktığını belirtti. Şirket, modelin "düşünce zinciri" adı verilen bir teknik sayesinde üretken bir şekilde düşünmeyi öğrendiğini ve bu sayede daha iyi sonuçlar elde ettiğini vurguladı.
Bir diğer Çinli yapay zeka girişimi Moonshot AI’nin CEO'su Yang Zhilin, o1 modelini “önemli bir iyileştirme” olarak nitelendirdi ve bunun yapay zeka modellerinin veri üretme süreçlerini değiştirdiğini söyledi. Bu tip düşünce zinciri teknikleri ile çok fazla hesaplama gücü kullanılmadan iyi sonuçlar üretilebileceği belirtiliyor. Özellikle ABD kısıtlamaları altındaki Çin için “düşünce zinciri” çok faydalı olabilir.
Çin’in güçlü olduğu yapay zekalar da var
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
ah dronlara karşı da bir akkor güncellemesi olsaydı tadınadan yenmezdi o zaman.
Ozaman 2025 yılında Türkiye olmayacak ?