Anlık Bildirim

Diğer uygulama marketleri Apple'ı tahmin edildiği kadar zorlamayabilir

iOS 17 güncellemesi yüzünden diğer uygulama marketleri ile rekabet etmek zorunda kalacağı bildirilen Apple'ın işi aslında düşünüldüğü kadar zor olmayabilir. Morgan Stanley analistleri neler düşünüyor?
App Store Tam Boyutta Gör
Kısa bir süre önce Apple'ın Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği'nin onayını alan Dijital Pazarlar Yasası şimdiden konuşulmaya başlandı. iOS 17 güncellemesi sayesinde Avrupa'da kullanılan iPhone ve iPad modelleri App Store'a rakip olan uygulama marketleri ile yasal bir şekilde tanışacak.

 

Apple Dijital Pazarlar Yasası için hazır mı?

2024 yılında yürürlüğe gireceği açıklanan bu yasa bir yatırım bankası olan Morgan Stanley'de çalışan üç analiste göre Apple'ın gelirlerini çok düşürmeyecek. Bunun sebebi App Store'un kullanıcılara verdiği güven hissiyatı ve rahatlık ile sahip olduğu merkezîleşme imajı.

Bu imajın anlamı stabil ve popüler uygulamalara ev sahipliği yapacak kadar otoriter bir uygulama marketi olma durumu şeklinde açıklanabilir. Analistler bu yasanın tüketici odaklı değil regülatör (düzenleyici) odaklı olduğunu savunuyor.

App Store Tam Boyutta Gör
Morgan Stanley analistleri uygulama pazarında App Store'a alternatif diye konumlandırılan uygulama marketlerinin aslında çok ilgi görmediğini düşünüyor.

Bu yatırım bankasının yaptığı bir ankette iPhone kullanıcılarının yüzde otuzundan daha azı App Store yerine doğrudan bir geliştiricinin internet sitesine gidip mobil uygulama satın alıyor. Bu anket bu yılın sonbahar sezonunda yapıldı.

Analistlere göre eğer Apple'a rakip olan alternatif uygulama marketleri Avrupa'daki App Store gelirlerini derinden etkilerse bu kayıp Apple'ın yazılımsal servis sektöründen elde ettiği gelire yüzde 4'lük bir darbe vuracak.

iOS 17 Tam Boyutta Gör
Bu darbe Apple'ın toplam gelir hanesinde yüzde 1'lik bir düşüşe neden olacak. Kısacası Amerikan teknoloji devi şu anda elde ettiği gelirlerin bir kısmını kaybedecek

Üçüncü taraf uygulamalar Avrupa ülkelerine ek olarak diğer ülkelerde de yasal bir şekilde kullanılmaya başlanırsa bu durum Apple'ın yazılımsal servis sektöründen elde ettiği gelire yüzde 9'luk bir darbe vuracak. 

Bu darbe Apple'ın toplam gelir hanesinde yüzde 2'lik bir düşüşe neden olacak. Morgan Stanley yetkilileri Apple'ın Dijital Pazarlar Yasası için çok da endişelenmemesi gerektiğine inanıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim