Anlık Bildirim

Dünyanın en büyük sıvı hidrojenli uçak motoru test edildi

ABD’li Universal Hydrogen, yer testleri sırasında dünyanın en büyük sıvı hidrojen kullanan megawatt sınıfı bir uçak motorunu çalıştırdı. Gerçekleştirilen testte motor 100 dakika boyunca çalıştırıldı.
Dünyanın en büyük sıvı hidrojenli uçak motoru test edildi Tam Boyutta Gör
ABD merkezli Universal Hydrogen, yer testleri sırasında ilk kez sıvı hidrojen kullanan megawatt sınıfı bir yakıt hücresi güç aktarma organını çalıştırdı. Mojave Hava ve Uzay Limanı'nda gerçekleştirilen test, bugüne kadarki en büyük sıvı hidrojenli uçak motoru testi olarak kayıtlara geçti. Hidrojen yakıtlı havacılık oldukça önemli zira batarya kullanarak elektrikle çalışan uçakların uzun mesafeli uçuşlarda isteneni veremeyeceği belirtiliyor. Dolayısıyla karbonsuz alternatif olarak hidrojenin önemi giderek artıyor.

Universal Hydrogen, büyük oynamaya devam ediyor

Universal Hydrogen şirketindeki mühendisler bölgesel bir uçak için uçuş profilini simüle ederek 1 saat 40 dakikadan fazla bir süre boyunca “iron bird” adlı yer test donanımına yakıt sağlamak için tescilli sıvı hidrojen modülünü kullandı. Şirketin sıvı hidrojen modülü, test platformunu üç saatten fazla çalıştırmaya yetecek kadar yakıt barındırıyor. Bu tür iki modül ile ATR72 model bölgesel yolcu uçağıyla 800 km’lik menzil sağlanabileceği belirtiliyor.

Dünyanın en büyük sıvı hidrojenli uçak motoru test edildi Tam Boyutta Gör
Universal Hydrogen, hidrojen güç aktarım sisteminin 2026 yılında yenilenmiş ATR 72 bölgesel uçaklarında yolcu hizmetine girmesini planlıyor. Firma geçtiğimi yıl da hidrojen yakıtlı 40 kişilik bir uçuş gerçekleştirerek dünyada bir ilki başarmış ve hidrojenliye dönüştürülmüş Dash-8 uçağı Lightning McClean ile 15 dakika boyunca uçmuştu. Firma, bu teknolojiyi kullanarak uçağın 740 km kadar uçabileceğinden emin.

Bu arada firmanın modülü yaklaşık 225 kg kriyojenik hidrojeni, mevcut intermodal yük ve havaalanı kargo taşıma ekipmanlarıyla uyumlu arayüze sahip basit bir konteynerde tutuyor. 1MW’lık testte kullanılan modül ayrıca hava taşıtına kolayca takılıp çıkarılması için sızdırmaz hızlı bağlantı gibi güvenlik özelliklerine de sahip. Firma için bir sonraki adım ise modüllerle beslenen güç aktarma organlarıyla daha fazla test gerçekleştirmek.

Kaynakça https://interestingengineering.com/transportation/world-largest-hydrogen-aircraft-engine-tested https://hydrogen.aero/press-releases/universal-hydrogen-successfully-powers-megawatt-class-fuel-cell-powertrain-using-companys-proprietary-liquid-hydrogen-module/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim