Anlık Bildirim

Ekran kartlarında son 25 yılın en büyük artışı yaşandı

Jon Peddie Research’ün raporuna göre ekran kartı sevkiyatları son 25 yılın en büyük artışını yaşadı. Rapora göre 2023’ün son çeyreğinde sevkiyatlar yüzde 6 oranında artış gösterdi.
Ekran kartlarında son 25 yılın en büyük artışı yaşandı Tam Boyutta Gör
Ekran kartı sevkiyatları ve dolaylı olarak satışları uzunca bir süredir hacimli büyümeden yoksun durumda. Ancak Jon Peddie Research'ün son raporuna göre değişim sinyalleri yaşanıyor gibi görünüyor. Zira 2023 yılının dördüncü çeyreğine ait sonuçlara göre ekran kartı sevkiyatları yüzde 6 oranında artış gösterdi.

Son 25 yılın en büyük artışı

Rapora göre sevkiyatlarda yaşanan yüzde 6 oranındaki artış son 25 yılın en büyüğü olma niteliğini taşıyor. Bu dönemde PC GPU sevkiyatlarının 76,2 milyon adet ile önemli bir hacme ulaştığı bildiriliyor. Rapora göre yıldan yıla yüzde 24’lük bir büyüme yaşanırken JPR bu artışın onlarca yıl sonra yaşanan en büyük artış olduğunu belirtiyor.

JPR, ekran kartlarının 2024-2026 yılları arasında yıllık yüzde 3,6'lık bir bileşik büyümeye sahip olacağını ve 2026 yılına kadar neredeyse 5 milyar GPU'nun piyasaya gireceğini tahmin ediyor. JPR, beş yıl içinde PC GPU (ayrık) penetrasyonunun yüzde 30’a ulaşmasını bekliyor.

Ekran kartlarında son 25 yılın en büyük artışı yaşandı
Hemen hemen her sektörde bir büyüme oluşturan yapay zekanın GPU pazarında da itici güç olması bekleniyor. Üreticilerin bu alana odaklanacakları belirtilirken yılın son çeyreğinde yaşanan büyümenin genellikle yeni yılın habercisi olduğunun altı çiziliyor.

Bu arada toplam GPU sevkiyatlarının yıldan yıla büyümesi yüzde 20 artarken masaüstü ekran kartları yüzde 1 azaldı, dizüstü bilgisayar GPU'ları ise yüzde 32 artış gösterdi. Pazar payı açısından AMD ve Nvidia sırasıyla yüzde 1,4 ve yüzde 1,36 pay kaybettiler. Intel ise yüzde 2,8'lik bir artışla birkaç çeyrek önce iki rakibine kaptırdığı payı geri aldı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4529 kez okundu.
10 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Jon Peddie Research, amd ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim